Križevački trgovački lanac KTC 2021. godine ostvario je 1,7 milijardi kuna poslovnih prihoda, tj. rast od šesto posto u odnosu na prethodnu godinu. Poslovao je s neto dobiti od 51 milijun kuna, što je 45 posto više nego preklani, a prosječna neto plaća zaposlenih lani bila je oko 6400 kuna mjesečno, što je 20 posto više nego prijašnje godine.

No, prava vijest, piše kolumnist Večernjeg lista, Darko Pavičić, nevidljiva vijest, ona koja se provlači između redaka u ovim KTC-ovim rezultatima, je da je sve to rezultat blagoslova do kojega je taj najveći hrvatski maloprodajni lanac široke potrošnje u domaćem vlasništvu došao odlukom da ne radi nedjeljom.

Naime, otkako je KTC-ova uprava prije više od tri godine odlučila zatvoriti svoje prodavaonice nedjeljom, prihodi i prodaja ovom trgovačkom lancu rastu, a ne padaju.

Kako kaže, suprotno je to, jasno je svakome, logici ovoga svijeta, koji svoju matematiku rasta i razvoja temelji na beskonačnosti rada i iscrpljivanja radnih procesa i resursa.

No, kada se “pila okrene naopako”, tj. kada se, kao što je to učinio KTC, i poslovanje podredi duhovnim načelima, onda počinju vladati neke druge zakonitosti.

‘Kao što vidimo, iste nimalo nisu u suprotnosti s ovozemaljskim potrebama, nego ih štoviše još potiču, podupiru i nadograđuju. Mnogi bi manji poduzetnici to, također, mogli posvjedočiti. Crkveni nauk o neradnoj nedjelji, tj. nedjelji kao danu odmora i posvećivanja duhovnosti i Bogu, nema samo svoju socijalnu dimenziju i ne smije se gledati isključivo kao dio radničkih prava, premda su ona na prvome mjestu u toj problematici kada se smjeste u društveni okvir. Tako je to od starozavjetnih vremena’, naveo je u ovotjednoj kolumni Darko Pavičić.