AFERA BENKICA Hrg, Vuk i Masnec tražili 135 tisuća kuna od Majdaka, a sud je nepravomoćno presudio da moraju platiti Majdaku 23 tisuće kuna

Općinski sud u Varaždinu 22. prosinca 2016. donio je nepravomoćnu presudu u kojoj čelni ljudi Križevaca Branko Hrg, Ivan Vuk i Darko Masnec moraju platiti Ivanu Majdaku 22.928,00 kuna parničnog troška.

Početkom kolovoza 2014. godine križevački gradonačelnik Branko Hrg, njegov zamjenik Ivan Vuk i gradski pročelnik zadužen za financije Darko Masnec podigli su kaznenu prijavu i privatnu tužbu protiv predsjednika križevačkog SDP-a Ivana Majdaka.

Ivan Majdak

Ivan Majdak

Njihov odvjetnik poslao je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Ivana Majdaka zbog nanošenja osobne i političke štete putem medija. Isto tako Općinskom sudu u Križevcima Hrg, Vuk i Masnec predali su privatnu tužbu zbog klevete, a s njom i odštetni zahtjev težak tri puta po 45 tisuća kuna.

Općinski sud u Varaždinu odbacio je kaznenu prijavu Hrga, Vuka i Masneca protiv Majdaka, jer Majdak nije spomenute kazneno prijavio, već je zatražio da se ispita zavrzlama oko tzv. afere “benkica”.

Križevačka afera “benkica” vezana na rodiljne naknade započela je još 2014. godine upitima nezavisnog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Križevaca Željka Piciga. Naime, Picig je gotovo godinu dana tražio specifikaciju troškova gotovinskih isplata naknada za rodilje i specifikaciju troškova za vino, cvijeće i benkice koje je godinama po kućama raznosio zamjenik križevačkog gradonačelnika Ivan Vuk.

Budući da traženi odgovori nisu stizali na vijećničke klupe, predsjednik križevačkog SDP-a Ivan Majdak posumnjao je u nepravilnosti prilikom raznošenja gotovine Ivana Vuka križevačkim rodiljama. Potaknut time i temeljem novinskih natpisa sve je prijavio nadležnim institucijama.

Ivan Vuk i Branko Hrg

Ivan Vuk i Branko Hrg

Nakon prijave i medijske “bure” vijećnici su počeli dobivati pisane odgovore od gradske vlasti, ali i to nije prošlo glatko, jer su se podaci dostavljeni vijećnicima mijenjali. U pristiglim podacima vidljivo je bilo kako je zamjenik Vuk godišnje iz gradske blagajne za potrebe naknada podizao između 200 i 300 tisuća kuna, a u jednom danu čak preko 70 tisuća kuna. Rodilje su se bunile, jer su Ivana Vuka s novcima i darovima morale čekati i duže od pola godina od rođenja djeteta, a prema isplatama je bilo vidljivo da su sredstva rodiljama mogla biti uručena puno prije.

Na temelju cjelokupnog provedenog postupka sud je ocijenio da do predmetnih spornih izjava Ivana Majdaka, radi kojih su Branko Hrg, Ivan Vuk i Darko Masnec tvrdili da im je nastala neimovinska šteta, ne bi došlo da je spomenuti trojac ili barem križevački gradonačelnik Branko Hrg odgovorio na vijećničko pitanje Željka Piciga, koje je vijećnik postavljao u vezi isplata rodiljnih naknada i tražene specifikacije isplata.

Inače nakon izbijanja afere “benkica” Hrg je odlučio prekinuti gotovinski model isplate rodiljama i od 2015. godine rodiljne naknade se isplaćuju putem računa ili na gradskoj blagajni uz prethodnu najavu.

Treba spomenuti da su križevački gradski vijećnici dobili uvid u račune gdje je vidljivo da je Grad Križevci nabavljao cvijeće za rodilje uglavnom od članova HSS-a, a interesantna je činjenica da Ivan Vuk i dalje obilazi rodilje, ali ne s novcima, već s benkicama.

Kaznena prijava od strane Hrga, Vuka i Masneca protiv Majdaka je odbačena, a privatna tužba rezultirala je 22. prosinca 2016. nepravomoćnom presudom u korist Ivana Majdaka. Spomenuti trojac tražio je od Majdaka 135 tisuća kuna zbog klevete i narušavanja ugleda. Tijekom postupka saslušani su Branko Hrg, Ivan Vuk, Darko Masnec, Ivan Majdak, djelatnici gradske uprave, gradski vijećnici i novinari.

Darko Masnec

Darko Masnec

Sudski postupak trajao je gotovo dvije godine, a sutkinja Općinskog suda u Varaždinu Melita Šmentanec-Klarić  22. prosinca 2016. donijela je nepravomoćnu presudu u kojoj križevački gradonačelnik Branko Hrg, zamjenik križevačkog gradonačelnika Ivan Vuk i gradski pročelnik Darko Masnec moraju platiti predsjedniku križevačkog SDP-a Ivanu Majdaku 22.928,00 kuna parničnog troška.

prigorski.hr