Zagrebačkog glazbenika i aktivista s njujorškom adresom, Nenada Bacha, nije potrebno posebno predstavljati: dovoljno je da spomenemo posljednju njegovu inicijativu ‘World Peace’. Uspješan glazbenik, producent koji je surađivao s najvećima: Pavaroittijem Bonom i Edgeom, Martinom Sheenom, Malkovichem i mnogom drugima, iznenadio je svijet naoko utopističkom inicijativom za potpisivanje svjetskog mira.

bach

U četvrtak posjetio je Križevce, a cilj njegova posjeta bila je socijalno poduzeće Hedona. I sam osoba koja se godinama bori s bolešću, posebno je senzibiliziran za svaki projekt koji uključuje osobe ograničenih mogućnosti. Hedona, projekt zapošljavanja osoba s invaliditetom sve više prerasta u uspješan proizvodni brand, križevačku čokoladu!

Nenad Bach u ambijentu Choco bara Hedone, u zgradi Razvojnog centra i tehnološkog parka, razgovarao je s Goranom Borčićem, direktorom Hedone i Petrom Gatarićem, predsjednikom Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

Zanimale su ga opće prilike privređivanja u Križevcima, stanje privrede i mogućnosti zapošljavanja, a posebno mogućnosti bolje distribucije Hedoninih proizvoda. Naravno, sa svrhom proširenja proizvodnje i zapošljavanja. Sam je ponudio konkretnu pomoć savjetom, ali i povezivanjem s osobama iz poslovnog miljea. Neizbježno je bilo da razgovor skrene i na ‘World Peace’, kojim je Bach posebno zaokupljen.

bach

– Ako ikad, sada je svjetski mir moguć. Možda niste svjesni, u koliko nenasilnim vremenima zapravo živimo. Uzmimo u obzir da je u 20. stoljeću u ratnim sukobima poginulu 200 milijuna ljudi. U 18 godina 21. stoljeća samo milijun i pol.

Milijun i pol ne zvuči kao ‘samo’, no ako uzmemo u obzir da je u istom razdoblju prošlog stoljeća poginulu prosječno 36 milijuna ljudi, a da je na svijetu bilo i četiri i pet puta manje ljudi, onda moramo priznati da su ratni sukobi odjednom postali mnogo manje pogubni. Zašto onda imamo utisak da su vremena toliko nasilna?- istaknuo je Bach.

bach

– Mediji su krivi, jer donose loše vijesti. Naravno, i to su vijesti, ali gdje su dobre vijesti? Zar se dobre stvari ne događaju? Gomilanje loših vijesti čine ljude anksioznima, šire beznađe i zatvara nam oči od činjenice da je svijet drugačiji, da može biti bolji. Treba vratiti nadu- zaključio je Nenad Bach.

Želimo vjerovati da je to moguće! Razgovor se nastavio u pogonima Hedone, naravno, uz zajedničko fotografiranje sa zaposlenicima.

Nenad Bach
Nenad Bach IMG_4636_resize IMG_4638_resizeZdenko Balog/prigorski.hr