Nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem tjedna izazvalo veliku štetu, rekla je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA, čija su četiri člana osoblja smještena u elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u nedjelju je poručila da je krajem tjedna došlo do najvećeg granatiranja u proteklih nekoliko mjeseci, no da ključni sigurnosni sustavi nisu pogođeni.

Rusija i Ukrajina se posljednjih mjeseci međusobno optužuju za granatiranje, u kojem su oštećene zgrade i dalekovodi, čime je prekinuta opskrba električnom energijom, ključna za hlađenje šest reaktora i sprečavanje taljenja njihovih jezgri. Ti dalekovodi nisu oštećeni u granatiranju krajem prošlog tjedna.

“Oni (stručnjaci IAEA-e) su mogli potvrditi da je – unatoč ozbiljnosti granatiranja – ključna oprema ostala netaknuta i da nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti”, poručila je Međunarodna agencija za atomsku energiju u izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer.

“Stanje šest reaktora je stabilno, a potvrđen je integritet potrošenog goriva, novog goriva i radioaktivnog otpada niske, srednje i visoke razine u njihovim skladišnim prostorima”, rekla je IAEA, dodavši da je došlo do “velike štete diljem lokacije”.

Šteta uključuje nekoliko palih granata na glavnoj cesti uz reaktore, šrapnel koji je pogodio cijevi sa stlačenim zrakom, manju vidljivu štetu na cjevovodu za protupožarne prskalice i oštećenja na krovu posebne pomoćne zgrade.

“Ovo je velik razlog za zabrinutost jer jasno pokazuje intenzitet napada na jednu od najvećih nuklearnih elektrana u svijetu”, rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi.

Grossi mjesecima upozorava na rizik od moguće katastrofalne nesreće zbog granatiranja i zalaže se za stvaranje zaštitnog područja oko elektrane. Agencija IAEA je rekla da je Grossi “pojačao intenzitet svojih konzultacija” glede zaštitne zone nakon granatiranja krajem prošlog tjedna.