Umjesto gradnje poslovnih hala gradonačelnik poslovnu zonu pretvara u kamp za par stotina turskih radnika!, naslov je priopćenja kojeg smo primili, a potpisuje ga Klub vijećnika HDS-a Križevci.

Priopćenje i reakciju Grada Križevaca prenosimo u cijelosti.

Poslovna zona G. Čret osmišljena je za otvaranje novih proizvodno-poslovnih pogona s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Na žalost u protekle tri godine nije napravljena ni jedna nova hala unatoč tome što su Križevci 2016. dobili i brzu cestu.

Kad je gradska SDP-Rajn-Šaško koalicija na prošloj sjednici mijenjala način upravljanja zonom otvarajući mogućnost davanja u zakup istočnog(neuređenog) dijela zone smatrali smo da se odluka donosi kako bi eventualno OPG Martinčević to zeljište mogao uzeti u zakup za svoje potrebe.

Taj dio zone odlična je lokacija za nekog većeg investitora je se radi o cca 20 hektara .

Izmjenom Modela raspolaganja zonom G. Čret određeno da se u zakup može dati minimalno 16 hektara i gle čuda, upravo toliko je tražila turska tvrtka. U Modelu raspolaganja stoji da stupa na snagu danom objave u Službenom vjesniku Grada Križevaca( što danas nismo uspjeli pronaći na stranicama Grada) pa je evidentno dao je postupak natječaja proveden prije stupanja na snagu temeljne odrebde, Modela raspolaganja zonom.

U natječaju nigdje ne stoji cijena najma, a ista nije definirana ni u izmjeni Modela raspolaganja zonom dok je ranijim Modelom jasno definirana cijena prodaje ili prava građenja , a ni u prijedlogu odluke o davanju u zakup 160 000 m2 zemljišta u zoni G. Čret nigdje nije naveden iznos za koji se zemljište iznajmljuje.

Smatramo da je cijena morala biti definirana i da je prijedlog odluke nepotpun, nejasan, unaprijed dogovoren i potpuno netransparentan.

Sad kad se očekuje nastavak gradnje brze ceste moguća je pojava nekog većeg investitora koji bi zapošljavao domaće radnike, a vodstvo Grada zarobit će pola poslovne zone za smještaj turskih radnika i to bez jasno definirane cijene.

Priče o ulaganjima u infrastrukturu su smiješne jer je infrastruktura u zapadnom dijelu zone izgrađena novcima raznih fondova sa minimalnim učešćem grada.

Kad već gradska SDP-Rajn-Šaško koalicija u zoni otvara kamp za par stotina turskih radnika umjesto novih proizvodnih hala želimo znati koliko će od toga grad prihodovati.

Ovakav prijedlog odluke je mutan, netransparentan, dugoročno izgledno štetan i zbog toga ga HDS neće podržati, stoji u priopćenju Kluba vijećnika HDS-a Križevci.

Reakciju smo primili i iz križevačke Gradske uprave:

Izbori su prošli, ali pojedinci još uvijek vode kampanju i bitke protiv vlastitog grada. Legitimno je prozivati vlast, ali valja čuvati i oporbeni integritet i upoznati se s temom koja se problematizira. HDS-u Križevci nije ni do integriteta ni istine, ali zato Križevci i njegovi građani imaju odgovornu vlast koja djeluje u korist grada i čuva njegove interese.

Krenimo s činjenicama:

U 16 godina prethodne administracije u poslovnu zonu Gornji Čret došlo je sveukupno 6 poduzetnika, od kojih je pola raskinulo ugovore u zoni, što bi značilo sveukupno troje u 16 godina. Podsjetimo, popunjenost zone koju smo zatekli na istočnom i zapadnom dijelu nije bila niti 10%, troje poduzetnika zauzelo je oko 27 000 m2, a cijela zona, uključujući i istočni i zapadni dio, iznosi preko 400 000 m2.

U 3 godine ove administracije u poslovnu zonu Gornji Čret došlo je za sada četvero poduzetnika (strojomehanika Škledar, Autoelektrika Podolski i Watropur-dodatna parcela te DPD), a kada Gradsko vijeće usvoji Odluku o davanju u zakup zemljišta, dolazi i peti čime će popunjenost zone biti preko 60%.

Podsjetimo, temeljem pisma namjere tvrtke Cengiz Instaat za zakup zemljišta u Gospodarskoj zoni Gornji Čret za potrebe izvođenja građevinskih radova na izgradnji željezničke pruge „Križevci – Koprivnica – Državna granica“, na 26. sjednici Gradskog vijeća donesen je Zaključak o raspisivanju
Javnog natječaja za davanje u zakup građevinskog zemljišta na istočnom dijelu gospodarske zone Gornji Čret i isti je jednoglasno usvojen.

Natječaj je bio otvoren 8 dana, odnosno do 25.07. 2020. godine, te je pristigla ponuda tvrtke Cengiz inssat sanami ve ticaret anonim sirketi, Podružnica Zagreb. Ponudu je razmotrilo Povjerenstvo za Poslovne zone na sjednici 27.07.2020. godine te utvrdilo da je ista potpuna i predana u roku te predložilo donijeti Odluku o davanju u zakup zemljišta na istočnoj strani gospodarske zone Gornji Čret.

Predmetna tvrtka Ugovorom će se obvezati izraditi projektnu dokumentaciju, ishoditi dozvole te izgraditi svu prometnu i komunalnu infrastrukturu sukladno Projektnom zadatku, te vrijednost koju Grad dobiva takvim projektom višestruko premašuje potencijalnu naknadu za pravo građenja koju bi Grad dobio (0.25 kn/m2+PDV).

HDZ Križevci pita koliko će Grad Križevci uprihoditi ovom investicijom? Grad Križevci uštedjet će približno 4,5 milijuna kuna koliko bi inače koštao ovakav projekt jer će kompletne radove odraditi investitor. Da je Grad išao graditi infrastrukturu u ovakvom obimu, te potom davao u zakup zemljište, napravili bismo manjak u gradskoj blagajni od cca 1,8 milijuna kuna budući da bi uprihodili samo 2,7 milijuna kuna.

Možda je to teška matematika za HDS Križevci, jer njihova matematika uvijek ide u minus što smo se osvjedočili kad smo preuzeli odgovornost za grad (preko 9 milijuna akumuliranog duga), ali mi imamo odgovornost skrbiti se o gradskim financijama i voditi računa o njihovoj likvidnosti.

Nastavno na navedeno ovdje treba uzeti u obzir i ostale koristi za Grad koje će proizaći iz takvog projekta.

Valja napomenuti da će se sva infrastruktura nakon izgradnje predati u vlasništvo Gradu Križevcima i ovlaštenim distributerima, a nakon isteka zakupa poduzetnik se obvezuje vratiti zemljište u prvobitno stanje, a za izgrađene nekretnine na parcelama, investitor nema pravo naknade.

Dakle, koristi koje Grad dobiva dolaskom ovog investitora su višestruke i ne mogu se uspoređivati sa stanjem koje smo naslijedili u zoni, a odnosi se na nedostatnu infrastrukturu, sanaciju građevinskog otpada koji je bio navožen na parcele i nagomilane dugove.

Jasno je da će se kritizerstvo HDS-a Križevci pojačavati kako se budu bližili lokalni izbori. U strahu su velike oči jer nakon prošlih lokalnih izbora i izbora za mjesne odbore nije ugodno srljati i u treći poraz. Također, treba naći načina kako opravdati činjenicu da je prošla administracija izgradila zonu bez interneta, iako je novac za tu namjenu bio osiguran.

U što je taj novac utrošen, nitko ne zna. Srećom, brzom reakcijom naše administracije i naših partnera i taj je problem uspješno riješen jer, ako HDS toga nije svjestan, u 21. stoljeću investitori i poduzetnici za svoje poslovanje koriste Internet vezu i očekuju ju na licu mjesta.

Iluzorno je očekivati od ljudi kojima su puna usta ljubavi prema svom gradu, a na svakom koraku su otežavali bilo kakav napredak, da će shvatiti vrijednost ove investicije. Gradsko vijeće djeluje na demokratskim načelima, neka gospoda iz HDS-a na Gradskom vijeću dignu svoje ruke protiv razvoja Grada i investicije od 4,5 milijuna kuna.

Ne bi bilo prvi put. Srećom, građani su svjesni činjenice da Grad napreduje, čak i u ovim teškim vremenima. Taj razvoj neće usporiti ni HDS ni itko drugi, a mi ćemo i nadalje raditi u najboljem interesu za naše Križevce i sve njegove stanovnike, stoji u odgovoru Ureda gradonačelnika.