I na vrbovečkom području osjeti se nedostatak liječnika, a ako se tako nastavi, što vjerojatno hoće, proizlazi da je najpametnije ostati zdrav.

Mještani Lonjice (mjesta pokraj Vrbovca), svoju liječnicu obiteljske medicine već nekoliko tjedana nemaju, jer je otišla na specijalizaciju. Imaju pomoć obiteljskog liječnika iz druge ambulante i to tek na pola radnog vremena.

Raspored liječnika u ambulanti za preglede radi se potkraj tjedna, ovisno o raspoloživosti i slobodnom vremenu liječnika, što znači da pacijenti ne mogu dobiti pomoć kada im ona zatreba.

liječnici vrbovec (1)

– Ovaj raspored svakodnevno je podložan promjenama jer Zavod za hitnu medicinu isto nema liječnika i ne znači da mi nekog od ovih navedenih liječnika neće povući u toku tjedna – pojašnjava Tamara Matulić Ćus, glavna sestra ispostave Vrbovec Doma zdravlja Zagrebačke županije i dodaje:

– Uglavnom gledamo da ako nema liječnika u jednoj ambulanti onda ima u najbližoj ambulanti udaljenoj nekoliko kilometara. To su udaljenosti dosta velike na žalost. Naše dislocirane ambulante su udaljenosti i 70 kilometara najdalje – nastavlja Matulić Ćus.

Pacijenti se snalaze tako da zovu hitnu. Doktor ne može pokrivati tri ili četiri općine.

Stanje je alarmantno ne samo u Lonjici, već i u Dubravi i u Vrbovcu.

U Vrbovcu je na četiri liječnika obiteljske medicine raspoređeno gotovo 15 tisuća pacijenata i takvo je stanje neodrživo. No sprema se još gori scenarij, jer će ove godine samo na području Zagrebačke županije više od 50 liječnika obiteljske medicine otići na razne specijalizacije, a to znači prazne ordinacije u mjestima gdje su do sada radili.

liječnici vrbovec (2)

– A što će biti nakon specijalizacije o tome se trebamo brinuti. Hoće li ti doktori i kolege ostati ovdje raditi ili će jednostavno otplatiti dug ustanovi i otići van raditi – rekao je dr. Davorin Radin, voditelj ispostave Vrbovec Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Nije tajna da nedostaje liječnika specijalista, posebno ginekologa, pedijatara, radiologa. Ali stanje u obiteljskoj medicini još je gore.

– Mi smo natječaje za radno mjesto raspisali za spomenute specijaliste također nekoliko puta, ali na žalost nitko se nije odazvao ni na jedan natječaj – požalio se Radin.