U prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu, održat će se radionica na temu „Tragovi zaborava“ u organizaciji KUD-a „Prigorec“.

Nažalost su narodne nošnje jedno od najviše uništavanih materijalnih kulturnih dobara, a njihova obnova i rekonstrukcija izazov je za mnoga kulturno umjetnička društva i zaljubljenike u etnologiju. Kako su narodne nošnje sastavni dio identiteta jednog naroda, krenimo tragovima prošlih vremena i spasimo ih od zaborava.

Na radionici ćete otkriti što je to kulturna ili zavičajna baština te zbog čega je trebamo istraživati, čuvati i govoriti o njoj. Naučit ćete više o pojmovima tradicijskog odijevanja i narodne nošnje u smislu definiranja i razgraničenja tih pojmova.

Glavni dio radionice bit će postupak rekonstrukcije odjeće, unutar kojeg će se obuhvatiti faze od pripreme, pronalaženja izvora i temelja za rekonstrukciju, pravilnih postupaka, ali će se skrenuti i pažnja kako unutar tog procesa ne bi došlo do eventualnih zabluda ili pogrešaka prilikom rekonstruiranja predmeta.

Naglasak će biti na postupku izrade odjeće iz Svetog Petra Orehovca, uz primjere na kojima je on uspješno proveden i savjete kako se to može još bolje provesti ili što treba izbjegavati.

Voditeljica radionice bit će Vesna Peršić Kovač, etnologinja i viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Dođite stoga 06. svibnja 2022. s početkom u 19.00 sati na adresu Sveti Petar Orehovec 133 i naučite kako rekonstruirati narodne nošnje na tradicijski način, u skladu s pravilima struke, koje će ujedno zadovoljavati visoke estetske kriterije.

Ova radionica sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec.

Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra je Barbara Vugrinec.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga te zainteresiranoj javnosti na održavanje sedme i osme od sveukupno deset radionica unutar ciklusa radionica pod nazivom „Očuvanje kulturnog blaga“. Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.