Projektil koji je pogodio Poljsku vjerojatno je bio zalutali projektil ukrajinske protuzračne obrane, a ne ruski napad, objavili su u srijedu Poljska i NATO, smanjujući globalnu zabrinutost od eskalacije rata u Ukrajini.

“Istraga o tom incidentu je u tijeku i moramo sačekati rezultate, ali naša preliminarna analiza ukazuje na to da je incident vjerojatno izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane radi obrane svoga teritorija od ruskih krstarećih reketa”, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon hitnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća koje čine veleposlanici država članica NATO-a.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Šef NATO-a je rekao da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu.

“Da budem jasan, za ovo nije kriva Ukrajina. Rusija snosi odgovornost za ono što se jučer dogodilo u Poljskoj, jer je to izravni rezultat rata i niza napada iz Rusije na Ukrajinu”, rekao je glavni tajnik.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u Varšavi da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil.

“Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, to je bila raketa S-300 sovjetske proizvodnje, stara raketa i nema dokaza da ju je lansirala ruska strana”, rekao je poljski predsjednik. “Vrlo vjerojatno ju je ispalila ukrajinska protuzračna obrana”, dodao je Duda.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.

“Moramo utvrditi što se zapravo dogodilo”, rekao je Joe Biden. “Zatim ćemo zajednički odlučiti o koracima koje ćemo poduzeti”, dodao je, ali i istaknuo da raketa “vjerojatno” nije ispaljena “iz Rusije”.

U tvitu objavljenom nekoliko sati nakon incidenta, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij okrivio je “ruski raketni teror”.

Nakon što su zapadni dužnosnici ustvrdili da je eksploziju vjerojatno izazvao projektil ukrajinske protuzračne obrane, visoki dužnosnik ukrajinske obrane je rekao da Kijev želi pristup mjestu eksplozije u istočnoj Poljskoj.

Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksij Danilov rekao je da Ukrajina želi zajednički proučiti jučerašnji incident sa svojim partnerima i vidjeti informacije na kojima se temelje zaključci saveznika.

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je ranije u srijedu da jedino Rusiju treba kriviti za “incidente s projektilima” u ratu koji vodi protiv njegove zemlje. “Kada agresorska zemlja izvede namjeran masovni raketni napad na cijeli teritorij velike zemlje na europskom kontinentu sa svojim zastarjelim sovjetskim oružjem (rakete klase X), tragedija se prije ili kasnije dogodi i na teritorijima drugih država”, priopćio je Mihajlo Podoljak.

Moskva je ustvrdila da nema nikakve veze s eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Kremlj je optužio neke zapadne zemlje, posebno Poljsku, da su “histerično” reagirale na incident, ali je rekao da su Sjedinjene Države i predsjednik Joe Biden pokazali suzdržanost.

“Fotografije olupine pronađene u selu Przewodowu objavljene uvečer 15. studenog u Poljskoj nedvosmisleno su stručnjaci ruske obrambene industrije identificirali kao elementi protuzračne navođene rakete S-300 sustava protuzračne obrane ukrajinskih zračnih snaga”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Raketa je pala na selo Przewodow, na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine koja je u utorak pretrpjela žestoke raketne udare na infrastrukturu, pa i na području blizu bjeloruskog teritorija kojim se ruska vojska koristi od početka agresije 24. veljače.