NATO saveznici najavit će podršku Ukrajini na njezinom „putu bez povratka” prema integraciji u savez, te će pozvati Kinu da prestane podržavati rusku ofenzivu na zapadnu susjedu, stoji u nacrtu zajedničke izjave koju je Reuters vidio u srijedu.

Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja predstavljati izazov za Europu i svjetsku sigurnost, stoji u nacrtu teksta nastalom na skupu NATO-a u Washingtonu.

Članice NATO-a namjeravaju Ukrajini osigurati najmanje 40 milijardi eura unutar iduće godine te uspostaviti mehanizam koordinacije vojne pomoći i obuke Ukrajine, piše u dokumentu.

Saveznici će obećati potporu Ukrajini na njenom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u. Poziv za pridruživanje savezu bit će upućen Kijevu kada se saveznici slože i ispune uvjeti, stoji u nacrtu.

U nacrtu se raspravlja i o važnosti indopacifičkog područja za NATO jer tamošnji događaji izravno utječu na euroatlantsku sigurnost. Savez pozdravlja jačanje suradnje s azijskim partnerima u pomoći Ukrajini.

NATO je zabrinut i zbog razvoja kineskih svemirskih kapaciteta i aktivnosti, pa je pozvao Peking na dijalog o smanjivanju strateških rizika.

NATO je voljan zadržati kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizik i spriječili eskalaciju, stoji u nacrtu dokumenta.

Članice saveza sastaju se od utorka do četvrtka u Washingtonu kako bi obilježile 75. godišnjicu NATO-a.