Ovogodišnje natjecanje za pjesmu Eurovizije započelo je u nedjelju u švedskom Malmoeu kada je 37 natjecatelja prošetalo “Tirkiznim tepihom”, uz pojačane mjere sigurnosti i pozive na bojkot zbog sudjelovanja Izraela.

Očekuje se da će na 68. izdanju natjecanja veliki fokus biti na izraelskoj natjecateljici Eden Golan i njenoj izvedbi pjesme “Hurricane” u drugom polufinalu u četvrtak, a kladionice ju stavljaju među 10 najboljih pjesama.

Izraelsko izaslanstvo nije sudjelovalo na ceremoniji u nedjelju zbog Dana sjećanja na holokaust u Izraelu, rekla je švedska televizija SVT, koja zajedno s Europskom radiodifuznom unijom (EBU) organizira natjecanje.

Izrael je pristao modificirati tekst svoje originalne pjesme “October Rain”, za koju je EBU rekao da se odnosi na napad Hamasa 7. listopada.

Šveđanka Loreen pobijedila je na natjecanju 2023. u Liverpoolu sa svojom pjesmom “Tattoo”, čime je ta nordijska zemlja automatski ušla u veliko finale sljedeće subote.

“Velikih pet” EBU-a, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija, također automatski dobivaju mjesto u finalu, dok će se ostali kandidati natjecati u polufinalu za preostala mjesta u utorak i četvrtak.

Bit će to sedmi put da je Švedska domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije nakon što je zadnji put to bila 2016.. Ovo je ujedno i treći puta da Malmoe organizira natjecanje.