Tijekom svibnja nastavilo se izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u sklopu projekta Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Križevci, a stanovnici Kloštra Vojakovačkog negoduju što i oni nisu obuhvaćeni projektom.

Radovi se izvode na sustavu odvodnje u prigradskim naseljima Mladine, Malom i Velikom Potočecu, Cubincu, Majurcu, Križevačkoj Poljani, Greberancu, G.Brckovčini, Pesku te Vrbovečkoj ulici, Radničkom dolu i Pušći. No, stanovnici Kloštra Vojakovačkog nisu uključeni u širenje vodovodne mreže, zbog čega već godinama negoduju.

Kako je za Hinu objašnjeno iz Vodnih usluga Križevci, za uključivanje u projekt Aglomeracije nužna je određena koncentriranost stanovništva ili gospodarstva da se komunalne otpadne vode mogu prikupljati i odvoditi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ili do krajnje točke ispuštanja.

Kloštar Vojakovački ima oko 300 stanovnika, odnosno 26 stanovnika po četvornom kilometru, što čini premalu gustoću. Osim toga, dislociran je od Križevaca pa za to područje nije u planu izgradnja mreže odvodnje.

Što se tiče gradnje vodoopskrbe mreže u Kloštru Voajkovačkom, planira se do kraja godine raspisati javnu nabavu za njezinu izgradnju, što će ovisiti o postupku javne nabave i izabranom izvođaču, kažu iz Vodnih usluga Križevci.

U sklopu razvoja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Križevci do sada je u vodoopskrbi izgrađeno i rekonstruirano 23.300 metara vodovodne mreže. Izvedeno je 1245 priprema za vodovodne kućne priključke, 1820 priprema za kućne priključke odvodnje i 60.130 metara odvodnje.

U tijeku je projektiranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja za otprilike 21.000 stanovnika.

Rok završetka radova na rekonstrukciji i izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje produljen je do kraja rujna zbog kašnjenja u izradi tehničke dokumentacije.

Od siječnja projekt Aglomeracije Križevci financira se iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a provodi ga Zajednica ponuditelja RADNIK Križevci i Zagorje gradnja Zagreb, izvijestili su iz Vodnih usluga Križevci.