Koprivničko-križevački župan, Darko Koren supotpisao je u utorak Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu. Drugi potpisnici bili su: dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice, Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je o programu koji se provodi osmu godinu zaredom i za koji je županija osigurala ove godine više od 90.000 eura. Lani je bilo to (u kunama) oko 680.000.

konzilijarni (4)

– Mislim da je važan podatak da je u prošloj godini kroz taj program ostvareno 4220 specijalističkih pregleda, što je 600 više nego godinu ranije. U osam godina, koliko traje provedba, više od 35.000 pregleda je obavljeno u našim zdravstvenim ispostavama. Svi ti podaci potvrđuju važnost te dostupnosti usluga zdravstvene zaštite u blizini prebivališta naših građana – objasnio je župan.

U Križevcima na taj način trenutno egzistira pet specijalističkih ambulanti i to: psihijatrija, ortopedija, internistička, otorina i urologija. Pritom ih je u Đurđevcu četiri i to: interna, opća kirurgija, otorinolaringologija i urologija.

konzilijarni (3)

– Svjedočili ste da smo nedavno u sklopu zdravlja u Đurđevcu otvorili oftalmološku ambulantu koja radi pet dana u tjednu. Nastojat ćemo sukladno našim mogućnosti dodatno proširiti tu našu mrežu kako bi još i više bili na usluzi našim stanovnicima, pacijentima naše županije – rekao je.

konzilijarni (5)

Ravnatelj bolnice istaknuo je kako je posebno sretan što može biti ponovno nazočan potpisivanju ovih ugovora jer je Koprivničko-križevačka županija već dugi niz godina po mnogočemu ispred vremena na način da promišlja kontinuirano o kvaliteti života svojih stanovnika, ali i pružanja zdravstvene usluge, poglavito kroničnim pacijentima.

– Ova županijska administracija sa županom Korenom na čelu je ovaj proces iznimno dobro poduprla i kroz dugi niz godina osigurala u proračunu znatna sredstva za financiranje. Naime, riječ je o ulaganju koje se dugoročno vraća i to u smislu prevencije, odnosno sprečavanja nastanka težih oblika bolesti – kazao je.

konzilijarni (2)

Dodao je kako koprivnička bolnica u posljednjih šest godina bilježi porast specijalista u svojim djelatnostima te da proces koji zahtjeva odlazak specijalista u Križevce ili Đurđevac ne predstavlja napor, u organizacijskom smislu, na koprivničku bolnicu, s obzirom na dovoljan broj kadrova s kojima raspolažu.

– U ovom času imamo 160 liječnika, pri čemu ih je 100 specijalista ili subspecijalista te perspektivno gledano kao bolnica imamo vrlo povoljnu sliku što se tiče kvalitete ljudskih potencijala. Ovakvo funkcionalno povezivanje zdravstvenih ustanova na određenom području doprinosi konsolidaciji organizacije zdravstvenog sustava i osigurava povećanje kvalitete pružanja zdravstvene usluge – naglasio je.

konzilijarni (6)

Ravnateljica Hanžeković istaknula je značaj prepoznavanja važnosti specijalističko-konzilijarne zaštite od strane županije.

– Nova reforma zdravstva predviđa baš ovakav proces u primarnoj zaštiti, povećanje dostupnosti specijalista u primarnoj, koja je na način temelj zdravstvene zaštite i na neki način ‘čuva vrata’ ulaska u bolnicu. Odnosno povećava rasterećenje bolničkog sustava – kazala je.

konzilijarni (7)

Na kraju se, prije samog potpisivanja, okupljenima obratila i dr. Vadla rekavši kako je sloga između svih prisutnih ključna da bi se ovakav projekt ostvario.

– Najvažniji su ljudski resursi, sve ovo drugo se pronađe. Ključna je stvar da se vraćamo Štamparovim principima, odnosno nikada ih nismo napustili, tj. da smo što bliže našim građanima – zaključila je.

konzilijarni (8)

Potpisivanju su još prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana, Melita Ivančić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek.

konzilijarni (9)