Članice križevačke udruge HERA koja promiče zaštitu ljudskih prava posebno žena i djece, te pruža psihološku i psihosocijalnu pomoći žrtvama nasilja danas je u Koprivnici na održala javnu akciju senzibiliziranja građana na problem sve češće pojave nasilja u obitelji, prvenstveno nad ženama.

Akcija je provedena u sklopu obilježavanja Nacionalne kampanje o pravima žrtava kaznenih djela i sustavu podrške žrtvama i svjedocima u RH.

– Danas smo predstavili projekt Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela u sklopu kojeg smo educirali volonterske koje su prošle specijalizirane edukacije kako bi mogle pratiti žrtve nasilja na sudovima – rekla je Maja Postrimovski, potpredsjednica HERA-e. Napomenula je kako je do sada ove godine u Udruzi 20-ak takvih slučajeva, dok ih je prošle godine bilo 30-ak. Uz to, bilježe i oko 200 poziva zbog nasilja u obitelji.

– Pratnja nije isključivo na sudove, nego se može zatražiti i na Centar za socijalnu skrb i na Državno odvjetništvo. Cilj toga je da žrtve osjećaju što manje stresa u iznimno stresnim situacijama – objasnila je M. Postrimovski. Jedna od dvije volonterki na projektu Mreže je Martina Zrno iz Križevaca.

Martina Zrno/G. Obran

Martina Zrno/G. Obran

– Imamo sve više zahtjeva za pratnjom žrtvi, a činjenica jest da na križevačkom ruralnom području ima sve više saznanja o ženama koje su žrtve obiteljskog naselja pa sam se stoga i odlučila volontirati jer je potreba za pomoći iznimno velika – objasnila je M. Zrno i dodala kako se često dogodi da na sud ide majka s djecom pa u tom slučaju budu i dvije volonterke pratnja, jedan za majku, a jedna za djecu. Najviše se Udruzi obraćaju žene, ali u posljednjih dva mjeseca sve je više i muškaraca koji traže potporu zbog nasilja nad njima.

– U posljednjih mjesec dana imamo gotovo svakog tjedan pratnju na Sud, a tu je i situacija da pratimo žrtve i u sigurne kuće, na policiju ili Centar za socijalnu skrb – kazala je potpredsjednica Udruge koja ima i četiri volonterke na SOS telefonu.

Osim spomenute akcije danas je održan i okrugli stol na istu temu u suradnji sa PU Koprivničko-križevačkom. Već sutra, u četvrtak, nastavlja se akcija na Gradskom trgu u Bjelovaru u vremenu od 10 do 11 sati, a potom će sljedećeg utorka, 09. listopada u 13.00 sati biti održan okrugli stol u suradnji sa PU Bjelovarsko-bilogorskom u prostoru PU Bjelovarsko-bilogorske.

go/prigorski.hr