NASA ni iz drugog pokušaja nije uspjela u ponedjeljak do kraja otvoriti svoj golemi nadzvučni padobran koji je trebao usporiti neku vrstu letećeg tanjura od tri tone koji je dvaput brži od zvuka u cilju budućeg slijetanja svemirskih brodova koji će slati ljude na Mars.

Golemi balon napunjen helijem koji je nosio tanjur počeo je trosatni uspon oko 19.45 sati po srednjoeuropskom vremenu (7.45 sati po mjesnom) iz vojne baze Kauai na Havajima, objavila je NASA čija je televizija izravno prenosila eksperiment.

Ovo je bilo drugo od tri predviđena ispitivanja tehnologije kočenja pri ulasku u atmosferu pod nazivom nadzvučni usporivač niske gustoće (low-density supersonic decelerator ili LDSD) koja se smatra presudnom za uspjeh budućih misija kojima će se ljude prevoziti na Mars.

U prvom pokušaju u lipnju 2014. padobran se potrgao na početku spuštanja. NASA je zato izmijenila način rada u ovom novom testiranju, ali u ponedjeljak navečer još nije mogla iznijeti pojedinosti o načinu funkcioniranja padobrana, osim da se nije do kraja otvorio, objavio je kontrolni centar.

Jedan brod je trebao izvući tanjur i njegovu crnu kutiju iz mora kako bi analizirao sve podatke ovog pokusa. NASA će u utorak u 19.00 sati po srednjoeuropskome vremenu održati tiskovnu konferenciju kako bi iznijela potpune podatke.

NASA u ljeto 2016. planira izvesti treće ispitivanje padobrana koje će prilagoditi ovisno o podatcima koje će dobiti ovim neuspjelim pokusom.

NASA je ovu tehnologiju počela testirati 1976. s misijom Viking kojom je na Mars poslala dva omanja robota.

hina

fah