Karlovačko Općinsko državno odvjetništvu (ODO) podignulo je u utorak optužnicu protiv trojice napadača na novinara Željka Peratovića u kojoj ih se tereti za kazneno djelo pokušaja nanošenja teških ozljeda, a ne, kako je prvotno bilo navedeno u rješenju o provođenju istrage Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO), za pokušaj ubojstva jer je na temelju prikupljenih činjenica ŽDO zaključio da za to nema dokaza te je predmet ustupio ODO-u.

I policijska kaznena prijava, nakon napada na Peratovića u svibnju prošle godine, napadače je teretila za pokušaj nanošenja teških ozljeda.

Peratović je podignuo kaznenu prijavu i napadače teretio za pokušaj ubojstva, a u rješenju o provođenju istrage i ŽDO je okvalificirao kazneno djelo kao ubojstvo u pokušaju. U rješenju je naime pisalo da su osumnjičenici Peratovića “zajedno izudarali rukama, nogama i metalnom vekericom, kojom prilikom je on zadobio vidljive ozljede, koje samo stjecajem sretnih okolnosti nisu dovele do smrti” pa je napad u toj fazi bio okvalificiran kao “kazneno djelo protiv života i tijela – ubojstvo u pokušaju”.

U današnjem priopćenju, u kojem se ne navode imena okrivljenika, piše da je ŽDO dovršio istragu za Vladu Čunka starijeg (66) i Vladu Čunka mlađeg (39) te njihova radnika Zihniju Grahovića (50) za pokušaj ubojstva, ali je na temelju prikupljenih činjenica zaključio da za to nema dokaza te je predmet ustupio ODO-u.

ODO je podignuo optužnicu protiv starijeg Čunka (1950.) zbog kaznenog djela poticanja na pokušaj nanošenja teške ozljede te protiv mlađeg Čunka i Grahovića zbog “pokušaja počinjenja teške tjelesne ozljede, zbog narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora te oštećenja tuđe stvari”.

U optužnici piše kako se njih dvojica terete da su 28. svibnja 2015. u Karlovcu napali Peratovića u njegovu dvorištu u Luci Pokupskoj, a kad je pobjegao u kuću, bez dopuštenja su u nju ušli, srušili ga te su ga nogama, šakama i tupim tvrdim predmetom udarali po glavi i tijelu.

Drugookrivljenika se tereti da je kleknuo na Peratovića prsa te ga rukama uhvatio i stegnuo oko vrata, od čega je Peratović zadobio ozljede.

Okrivljenici se terete i za “oštećenje tuđe stvari” jer su razbili staklo na ulaznim vratima kuće i vjetrobransko staklo te retrovizor na obiteljskom automobilu.

Peratović je prije u izjavi za Hinu tvrdio kako je napad bio “organiziran pokušaj ubojstva njega kao istraživačkog novinara” i da će tijekom suđenja pokušati dokazati tko uistinu iza njega stoji.
(Hina)

fah