Nakon što je Uskok u utorak podignuo optužnicu protiv zastupnika SDP-a i bivšeg gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača iz stranke su kratko priopćili da je Kovač sam zatražio prestanak članstva u SDP-u i saborskom klubu zastupnika.

“Uskok je danas protiv Stjepana Kovača pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem. Kao i u svim drugim slučajevima, a bez obzira na stranačku pripadnost optuženika, očekujemo da pravosudna tijela djeluju brzo, učinkovito i ako utvrde da je kazneno djelo počinjeno, donesu odgovarajuću presudu”, navodi se u priopćenju SDP-a.

Bez neovisnog i efikasnog pravosuđa, ističu u toj stranci, Hrvatska se nikada neće uspjeti othrvati iz ralja korupcije koja ju nagriza.

“Podsjećamo da je članski status Stjepana Kovača suspendiran nakon što je pokrenuta istraga, a obavještavamo javnost da nakon podizanja optužnice Stjepanu Kovaču, na temelju njegovog zahtjeva, prestaje članstvo u SDP-u i Klubu zastupnika SDP-a”, priopćili su iz SDP-a.

Inače, Kovačevim zahtjevom za brisanje iz članstva broj zastupnika SDP-a u Saboru pao se s 14 na 13, a Kovač se od izbijanja afere nije pojavljivao u Saboru.

Kovač je kaznenu prijavu zaradio nakon što je utvrđeno da je u suradnji s međimurskim policajcem i još jednom osobom uoči lokalnih izbora inscenirao prijetnje smrću za koje je tvrdio da ih je dobio putem SMS-a.

Zbog tih izmišljenih prijetnji Kovač je na konferenciji za novinare uoči izbora u društvo predsjednika stranke Peđe Grbina i potpredsjednice Biljane Borzan plakao te su ga oni pred kamerama tješili. Po otkriću Kovačeve obmane, Grbin je u rujnu prošle godine izjavio da se ‘osjeća blesavo’.