Nakon razornog potresa hitna sanacija štete u Grkokatoličkom sjemeništu

25. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Vjera Nakon razornog potresa hitna sanacija štete u Grkokatoličkom sjemeništu


U razornom potresu koji je u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb osobito je stradao Gornji Grad. U potresu je znatno oštećeno i Grkokatoličko sjemenište osobito prvi i drugi kat.

Sjemenište je u utorak 24. ožujka obišao biskupski vikar o. Daniel Vranešić u pratnji sjemenišnog ekonoma o. Danijela Hranilovića i ravnatelja eparhijskog Caritasa o. Ivice Radeljaka. Ekonom Grkokatoličkog sjemeništa o. Hranilović upoznao je vikara s hitnim radovima koji su poduzeti neposredno nakon potresa. Naime, na dijelu zgrade urušio se sjeverni zid, urušili su se veliki dimnjaci, popucali su lukovi u hodnicima, a na dijelu tavana narušena je drvena konstrukcija. Znatno su oštećene i sobe za bogoslove.

No prilikom obilaska zamijećeno je da je uslijed velikog potresa ostala na drugom katu potpuno neoštećena bogoslovska kapela posvećena Trojici Jerarha. Neposredno nakon potresa radnici su poduzeli građevinske zahvate kako bi se sanirala šteta i spriječilo daljnje urušavanje koje predstavlja opasnost za građane. Biskupski vikar na kraju obilaska Sjemeništa uime svog vikarijatskog svećenstva i vjernika posebno je zahvalio ekonomu o. Danijelu Hraniloviću i o. Ivici Radeljaku koji unatoč ozbiljnoj situaciji ostaju u Sjemeništu i u ovim teškim trenucima očinski brinu za zgradu u kojoj su u proteklim stoljećima odgojene generacije grkokatoličkih svećenika.

Facebook Comments


[ssba]