Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca ove su godine obnovili dugogodišnju tradiciju izrade vuzmice ispod vatrogasnog doma koja je upaljena na Veliku subotu.

Tom je prilikom vršitelj dužnosti zapovjednika JVP-a Križevci Marijan Sokolić istaknuo kako su odlučili nakon dugih 17 godina vratiti ovaj običaj paljenja vuzmice kod vatrogasnog doma koji je nekad okupljao brojne građane te kako im je želja da se ovaj običaj nadalje zadrži.

Zahvalu djelatnicima JVP-a Križevci na izradi vuzmice, kao i svima ostalima koji su svojim radom doprinijeli održavanju manifestacije „Vuzem u Križevcima“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn poželjevši svim sugrađanima sretan i blagoslovljen Uskrs

Vuzmica se veže uz temu uskrsnih običaja. Običaj paljenja uskrsnog krijesa na području Križevaca, i osobito u selima podno Kalnika, i danas je vrlo živ. Primjerak jedne vuzmice, visine 110 cm, nalazi se u stalnom postavu Gradskog muzeja Križevci, a izradili su je učenici Srednje gospodarske škole Križevci.

Ove godine pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Križevci ponovno su pokrenuli inicijativu izrade vuzmice u vlastitom aranžmanu s obzirom na tradiciju koju su njegovali duži niz godina.

img-6471 img-6509 img-6506 img-6501 img-6500 img-6489 img-6475 img-6516