Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je u ponedjeljak kako je cilj što prije pokrenuti pretvorbu Imunološkog zavoda iz društva u ustanovu i pokrenuti proizvodnju kako bi Imunološki počeo ostvarivati prihode.

Kazao je kako se vode razgovori s ministrom gospodarstva i financija o budućnosti Imunološkog te da će u ovogodišnji proračun biti osigurana sredstva ne samo za održavanje i isplatu plaća zaposlenima nego i za pokretanje proizvodnje.
“Izradili smo dinamiku kako dovršiti pretvorbu iz društva u ustanovu da bi započela proizvodnja barem onog najosnovnijeg i da bi se krenulo s rješavanjem dijela uskladištene plazme kako ona ne bi počela propadati”, rekao je Nakić.
Nakić kaže kako je Imunološki zavod od strateškog cilja za Hrvatsku te kako se procjenjuje da potrebe za krvnim derivatima i pripravcima koje proizvodi Imunološki zavod iznose 60 milijuna kuna.

“Imunološki zavod ima perspektivu i mogućnosti posebno u proizvodnji cjepiva te se tu otvaraju tržište ne samo Hrvatske nego i zemalja puno većih po broju stanovnika”, kazao je Nakić i rekao da je o tome razgovarao s veleposlanicima nekih zemalja koje su pokazale određeni interes.

“Ne mogu reći da je to u ovom trenutku zajamčeno, ali je nešto o čemu idemo u pravcu razgovora”, dodao je.

Također je rekao kako se razmatraju mogućnosti ulaganja u Imunološki zavod iz EU fondova, a jedan od njih je Junckerov plan. Nakić je kazao kako je pretvorba iz društva u ustanovu zapela još u srpnju prošle godine te se do danas po tome pitanju nije dogodilo ništa no smatra da su u tome puno aktivniji trebali biti Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvo gospodarstva.

Upitan kada će biti gotovi nalazi Inspekcije u vinkovačkoj bolnici u povodu smrti novorođenčeta, rekao je kako je potrebno ustanoviti o čemu se radi te kako će više govora biti o tome kada nalaz Inspekcije bude gotov.

Što se tiče današnjeg prosvjeda ispred MInistarstva tijekom kojega je stopostotni hrvatski vojni invalid tražio da mu se dopusti terapija konopljom za liječenje PTSP-a, Nakić je odgovorio kako nije rješenje da svako pojedinačno dolazi tražiti rješenje za neki svoj problem već je cilj sustavno rješavati takva pitanja.
(Hina)

fah