Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe “Backo Mini Express” na zagrebačkoj Adventskoj bajci ugostila je više od 2.700 stranih turista, što je povećanje za 50 posto u odnosu na lani, a izniman uspjeh polučila je i kod domaćih posjetitelja, priopćio je u petak idejni začetnik i vlasnik makete Antun Urbić Backo.

“Sudjelujući u projektu Advent u Zagrebu, Mini Express je zabilježio rekordni interes stranih turista od Australije do Čilea. ‘Vlakove koji nikada ne kasne’ od 26. studenoga prošle godine do sada posjetilo je za polovicu turista više nego lani”, ističe Urbić.

Dodaje da je najviše posjetitelja bilo iz Slovenije, pa Srbije te Bosne i Hercegovine. Slijede ih Nijemci i Austrijanci, a bilo je i Talijana i Nizozemaca. Od prekooceanskih posjeta vlakove su pogledali gosti iz SAD-a, Brazila, Čilea, Južne Koreje, Kine i Australije.

“Backo Mini Express” u maketu je unio obilje noviteta, kao što je Sljemenska skijaška staza sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičara. Maketi su se divili i posjetitelji skijaške utrke Snow Queen Trophy, stoji u priopćenju.

Uz skijalište postavljeno je i klizalište na Tomislavovu trgu, sa sadržajima koje nudi pravi Advent u Zagrebu, kao preslika stvarnosti u umanjenom maketarskom svijetu. Najmlađi gosti su mogli sami upravljati vlakovima na posebnoj maketi.

“Backo Mini Express” je plod petogodišnjeg rada petorice Zagrepčana, koji su stvorili turistički raritet kontinentalne Hrvatske, koji je 85 posto domaći proizvod. Po maketi na 75 četvornih metara prometuje više od 100 vlakova osam sati svakog dana, na čak 1.050 metara tračnica, navodi Urbić u priopćenju.

prigorski.hr

fah