Najveći projekt u bjelovarskoj povijesti, poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar  vrijedan 257 milijuna kuna uspješno se ostvaruje, a udio sufinanciranja iz EU fondova iznosi 147,6 milijuna kuna, rečeno je u srijedu u bjelovarskoj Gradskoj vijećnici.

Projekt aglomeracija predstavljen je u Gradskoj vijećnici, a prema najavama investitora, tvrke Vodne usluge, dovršetak radova očekuje se do kraja kolovoza ove godine.

Projektom koji se provodi na području Bjelovara i susjedne općine Rovišće predviđena je izgradnja 15,3 kilometara kanalizacije koja se spaja na postojeći sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Bjelovara.

Predviđeno je da će priključenost stanovništva na sustav vodoopskrbe s postojećih 62 iduće godine porasti na 72 posto.

Što se samih radova tiče, ulaže se u bjelovarski pročistač otpadnih voda te izgradnju i rekonstrukciju 20 kilometara vodoopskrbne mreže te 18,5 kilometara kanalizacijske mreže.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Damir Vukmirić pohvalio je Vodne usluge i grad Bjelovar na partnerstvu u provođenju projekta.

„Grad Bjelovar je upravo zahvaljujući svojem vodstvu i Vodnim uslugama uspio na vrijeme pregovarati, dogovoriti i stvoriti uvjete da aglomeraciju uopće dobije, a zatim i završi. Samo je 60 potpisanih ugovora među tih 25 milijardi kuna među kojima je 14 milijardi bespovratno i Bjelovar je među njima. Mnogi čekaju da dođu u tu fazu i pitanje je hoće li uopće doći”, istaknuo je Vukmirić.

Gradonačelnik Dario Hrebak izjavio je kako je svjestan da dio građana negoduje zbog prašine i radova, ali da će na kraju svi biti zadovoljni.

„Najvažnije je da ovaj projekt vrijedan 257 milijuna Bjelovarčani plaćaju manje od tri posto. Sve ostalo plaćaju neki drugi porezni obveznici iz Europe”, naglasio je Hrebak.

Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće gdje se također provodi aglomeracija istaknuo je odličnu suradnju s Gradom Bjelovarom, Vodnim uslugama i Hrvatskim vodama.

„Zajedno smo krenuli u ovaj projekt 2014. i sada smo konačno pred samim krajem. Svi naši mještani će imati potrebnu zdravu, pitku i sigurnu vodu, jer na našem području se koriste još uvijek bunari koji znaju presušiti i nekada nema dovoljno vode  za stoku i za život općenito”, rekao je načelnik Prišćan.