Hadž, koji okuplja ove godine najveći broj vjernika od početka pandemije covida, počeo je u srijedu dolaskom stotina tisuća ljudi, mnogi od njih bez zaštitne maske, na najsvetije mjesto islama, u Meku.

Milijun cijepljenih muslimana, od kojih 850.000 iz inozemstva, dobilo je dozvolu vlasti Saudijske Arabije da ove godine sudjeluje u hadžu nakon dvije godine drastičnih ograničenja zbog pandemije covida-19.

U Velikoj džamiji u Meki, hodočasnici su obavili “tavaf”, kružni obilazak oko Kabe (ili Ćabe), velike kockaste građevine u kojoj je u jednom uglu uzidan Crni kamen, prema kojemu su okrenute sve džamije u svijetu i u smjeru kojega se okreću muslimani moleći obrednu molitvu (namaz).

Mnogi vjernici obavljali su obred bez zaštitne maske iako su saudijske vlasti u lipnju objavile da će ona biti obvezna u Velikoj džamiji.

Hodočasnici su nosili kišobrane da bi se zaštitili od sunca pri temperaturama većim od 40 stupnjeva Celzijevih

Na raspolaganju hodočasnicima je dvadesetak bolnica s oko 1000 kreveta za intenzivnu skrb te 147 centara za skrb, a u Meku i Medinu raspoređeno je 25.000 zdravstvenih djelatnika.

Hadž je u prošlosti bio obilježen tragedijama, među kojima je stampedo iz 2015. godine pri čemu je poginulo 2300 vjernika.

Nikakav incident nije prijavljen u srijedu.

Sudionici za hadž odabiru se ždrijebom među milijunima kandidata. Ovogodišnji broj sudionika je daleko veći od 2020. i 2021., ali daleko ispod prosjeka prije pandemije.

U 2019. nekih 2,5 milijuna muslimana iz cijelog svijeta sudjelovalo je u tom hodočašću koje je jedno od pet stupova islama i svaki musliman treba ga obaviti jednom u životu ako ima za to sredstava i zdravlja.

Samo 60.000 cijepljenih građana i stanovnika iz Saudijske Arabije dobilo je dozvolu sudjelovati u hadžu 2021.

Hodočasnici u četvrtak odlaze u Minu, nekih pet kilometara od Velike džamije prije glavnog obredana Brdu Arafat gdje je prorok Muhamed izrekao svoju posljednju propovijed.

Četiri bolnice i 26 medicinskih centara spremno je u Mini, objavili su saudijski mediji.

Zbog koronavirusa veliko okupljanje je dopušteno samo cijepljenim muslimanima mlađima od 65 godina a oni iz inozemstva moraju pokazati PCR test negativan i obavljen 72 sata prije puta

Od početka pandemije, Saudijska Arabija je potvrdila više od 795.000 slučajeva koronavirusa, od čega je nekih 9.000 završilo smrću.

Hadž, koji stoji najmanje 5.000 eura po  osobi, velik je izvor prihoda za saudijsko gospodarstvo koje ovisi snažno o nafti.

Prije pandemije hodočašća su donosila više milijarda dolara prihoda.