Najljepša europska ptica grabljivica nakon 50 godina ponovno se gnijezdi u Hrvatskoj

2. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Najljepša europska ptica grabljivica nakon 50 godina ponovno se gnijezdi u Hrvatskoj

Foto: Josip Ledišćak/ptice.net


Crvena lunja sve do nedavno smatrana je izumrlom gnjezdaricom, no 2018. je dojavljeno da se ženka crvene lunje (označena GPS odašiljačem od strane čeških kolega) zadržava u blizini Đakova što je upućivalo na moguće gniježđenje, javljaju Vijesti.hr

Aktivni par i gnijezdo pronašli su Dora Dvoržak, Adrian Tomik i Josip Ledinšćak iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, ali nažalost prilikom pokušaja prstenovanja mladih ptića u gnijezdu je pronađeno probušeno jaje. Iako gniježđenje nije bilo uspješno, nedvojbeno je dokazano – ponovno nakon točno 50 godina, podsjetili su ovih dana iz BIOM-a, jedne od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj koja nas predstavlja u BirdLife Internationalu, najvećoj svjetskoj mreži za zaštitu ptica i prirode.

Naime, ptice čine jednu od najzanimljivijih skupina životinja i s oko 9.600 opisanih vrsta diljem svijeta predstavljaju najbrojniju skupinu kopnenih kralješnjaka, a Hrvatska s obzirom na to da je veoma raznolika i bogata staništima, u samom je vrhu Europe po raznolikosti faune ptica. U Hrvatskoj je zabilježeno oko 400 vrsta ptica, od kojih je čak 230 gnjezdarica.

Foto: Josip Ledišćak/ptice.net

Većina vrsta koje se u Hrvatskoj pojavljuju široko su rasprostranjene, ali neke su ipak ograničene na određena područja. Nažalost, zbog ljudskog djelovanja, veliki broj vrsta ptica u Hrvatskoj je ugrožen, tako da se gotovo polovica njih nalazi u nekoj od kategorija ugroženosti u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta ptica Hrvatske.

Crvena lunja je ptica grabljivica iz porodice jastrebova, duga je 70 centimetara s rasponom krila do 150 centimetara, ima rašljast rep, crvenosmeđe i smeđe je boje. Živi po ravnicama Europe, uz rijeke, sve do Švedske na sjeveru. Hrani se malim sisavcima i pticama, gušterima, žabama, skakavcima i glistama. U našim je krajevima stanarica, a srodna joj je, ali manja, crna lunja koja je u nas selica.

Detaljnije o ovoj ptici možete pročitati OVDJE.

prigorski.hr

Facebook Comments