Indonežanin Mbah Gotho, na čijoj osobnoj iskaznici piše da je rođen 1870., 31. prosinca 2016. proslavio je 146 rođendan u malome selu u indonezijskoj pokrajini Javi, a znatiželjnicima je poručio da je ključ dugovječnost strpljenje, piše Independent.

Matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinu rođenju točni. Dosad je titulu najstarije osobe na svijetu nosila Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla u 122.

Gotho, koji je rođendan proslavio s unukom Suryantom i suprugom Suwarni, navodno je nadživio svih desetero braće i sestara, četiri prethodne supruge i djecu.

Skromna proslava s obitelji i susjedima održana je u njegovu domu u mjestu Sragenu. Mbah Gotho se osmjehivao dok su mu pjevali rođendansku pjesmu, a kako prenose mediji, uspio je sam odjednom ugasiti sve tri svijeće s brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti.

Kada su ga ranijih godina pitali da im oda tajnu dugovječnosti, Gotho je odgovorio: “Jedini recept je strpljenje.” Novinarima je ispripovijedao da se za smrt počeo pripremati još 1992., kada je dao isklesati nadgrobnu ploču, no i 24 godine nakon toga još uvijek je živ.

najstariji-covjek1

Za regionalnu tv-mrežu 2016. je kazao: “Zapravo sada želim umrijeti.” Odnedavno Gotho ne može sam održavati higijenu, a članovi obitelji pomažu mu pri konzumiranju hrane jer je sve slabiji.

Unuci kažu da Gotho najviše vremena provodi slušajući radio jer mu je vid preslab da bi gledao tv-program.

U svijetu ima još nekoliko osoba koje tvrde da su nadmašile rekord Jeanne Calment, poput Nigerijca James Olofintuyija koji kaže da će skoro 171 i Etiopljanina Dhaqabo Ebbea koji navodno ima 163., no bez dokumenata kojima to mogu potvrditi nema i službenog priznanja.

(Hina)

fah