U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije u Graditeljskoj i Tehničkoj školi u Čakovcu održalo se Županijsko natjecanje mladih tehničara.

Sto učenika viših razreda međimurskih osnovnih škola natjecalo se u 12 područja tehničke kulture – Maketarstvu i modelarstvu,  Graditeljstvu, Strojarskoj konstrukciji, Obradi, Elektrotehnici, Robotici, Fotografiji, Automatici, Modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina i Radiokomunikaciji. Uz natjecanje koje se sastoji od pismenog djela i usmenog djela, odnosno obrane rada, održana je smotra radova i fotografija učenika osnovnih i srednjih škola.

Zupanijsko-natjecanje-mladih-tehnicara-19

Učenike su prije početka natjecanja pozdravili i zaželjeli im mnogo uspjeha župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec i ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka.

„Zemlje koje zaostaju u razvoju onog što se popularno zove STEM područje, u stvari režu granu na kojoj sjede. Danas djeca i učenici, sutra će biti inženjeri, znanstvenici, programeri, matematičari, oni na čijem će se znanju i sposobnostima razvijati i naš Čakovec napredovati.“, kazala je gradonačelnica Cividini, dok je župan Posavec istaknuo da Međimurska županija nastoji dati vjetar u leđa djelatnicima u obrazovanju kroz brojne projekte i programe: „Uskoro nas čeka otvorenje Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u kojem će vjerujem stasati mnogi od ovih mladih tehničara koji su danas imali priliku pokazati svoje znanje u tehničkoj kulturi.“