Predstavljanje fotomonografije „Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika u službi ljubavi i zajedništva“ održat će se u ponedjeljak 11. prosinca u crkvi sv. Nikole biskupa u zagrebačkom Stenjevcu.

Susret će započeti misom zahvalnicom koju ću u 18.30 sati predvoditi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Na predstavljanju fotomonografije, koje će započeti u 19.30, govorit će izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, predsjednik HNS-a Marjan Kustić, izbornik Nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika Krešimir Žinić. Moderatorica susreta je urednica Vjerskog programa Hrvatsko katoličkog radija Tanja Maleš.

Izbornik svećeničke nogometne reprezentacije, vlč. Krešimir Žinić u razgovoru za Aktualno pojasnio je da svećenicima koji se natječu nogomet nije prioritet, već da nogometnim zajedništvom žele donijeti Krista ovome svijetu. “Crkva još od 2. Vatikanskog sabora naglašava zajedništvo, a kroz nogomet htjeli smo biti sustvaratelji zajedništva. Oko nas nije lopta, nego su ljudi”, pojasnio je vlč. Žinić.

Tom je prilikom podijelio i zanimljivo iskustvo. Kao župnik u Križevcima, vlč. Krešimir vodio je momčad sv. Marka Križevčanina. Jednom je prilikom došao jedan nogometaš i vidio kako se igrači mole prije utakmice. Vlč. Žinić je to primijetio i počeo se susretati s tim čovjekom, koji nije niti bio kršten. Kasnije ga je, nakon katekumenata krstio.

Vlč. Žinić prisjetio se bogoslovskih dana i poručio: “Još kao bogoslovi, slobodno vrijeme koristili smo za nogomet. Čak smo bili i kažnjavani zbog bježanja s molitve i kraja ručka. Bježali smo kako bi smo rezervirali igralište za nogomet.”

Glede početaka nogometne reprezentacije, istaknuo je dvojicu svećenika, Vilima Koretića i Željka Odobašića te prijateljske utakmice s Austrijom u njihovoj organizaciji. Povijesna utakmica odigrala se u Sisku 24. travnja 1995. godine, a prvi izbornik bio je Ivan Gudelj.

Izbornik s najdužim stažem, vlč. Žinić pojasnio je kako je knjiga podijeljena u 5 dijelova uz priloge. Fotomonografija se sastoji od 3 glavna teksta, od kojih u jednom dr. Parlov objašnjava teologiju sporta, dr. Alojzije Ćubelić piše o humanitarnosti te Željko Relota pojašnjava pastoral sporta. Reprezentaciju je od samih početaka pratio Hrvatski nogometni savez.

Predstavljajući fotomonografiju, opisao je naslovnicu na kojoj se nalazi nogometni teren. Vlč. Žinić istaknuo je da se i ovdje ostvaruje njihovo poslanje. “Čovjek koji se igra slika je Božja”, istaknuo je navodeći teološki opus Ivana Goluba. Na tom je tragu pojasnio: “Bog nije onaj koji prijeti prstom i govori da budemo ozbiljni. On u svojoj igri stvara svijet. Pronalazi načine stvaranja kroz svoju igru. Kroz nogomet se igramo, ali i svjedočimo svećeništvo i zajedništvo.”

Svećenici se trenutno pripremaju za prvenstvo u Albaniji od 5. – 9. veljače iduće godine.

Govoreći o najdražem trenutku za vrijeme svoje nogometne karijere, prisjetio se Europskog prvenstva održanog u Zagrebu 2006. godine na kojem su obranili zlatnu medalju.