Nova sezona pod nazivom “Sva lica Lisinskog” donosi nekoliko ciklusa klasične glazbe te samostalnih koncerata, kao i koncerte world musica, najavili su organizatori u četvrtak na konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Program Lisinski subotom, pod nazivom “Svijet na dlanu”, koji uključuje nastupe brojnih izvođača klasične glazbe, počet će 28. rujna nastupom Orchestrea des Champs Elysees uz ravnanje belgijskoga dirigenta Philippea Herreweghea, u spomen na 200. godišnjicu rođenja austrijskoga skladatelja Antona Brucknera. Tim povodom orkestar će izvesti Brucknerovu Osmu simfoniju u c-molu.

Ravnateljica KD Vatroslav Lisinski Nina Čalopek istaknula je da se Herreweghe ističe “povijesno osviještenim” izvođenjem, korištenjem instrumenata koji odgovaraju povijesnom razdoblju, osobito baroka.

Među 13 nastupa ističe se i koncert Bamberških simfoničara 26. listopada, kojim će ravnati dirigent Jakub Hrůša, a Daniil Trifonov nastupati na glasoviru. Orkestar muzičke akademije sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Hansjörka Albrechta održat će koncert “300 za Brucknera i Kelemena”, budući da se ove godine obilježava i 100. obljetnica rođenja hrvatskoga skladatelja Milka Kelemena. Isti mjesec održat će se i koncert Darije Auguštan “Puccini 100!”.

U veljači 2025. održat će se koncert sira Andrasa Schiffa na glasoviru, te koncert “Zauvijek Strauss!” Bečkih dječaka pod ravnanjem Olivera Stecha, u spomen na 200. obljetnicu rođenja Johanna Straussa.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, šef-dirigent Dawid Runtz održat će koncert s Orkestrom Muzičke akademije sveučilišta u Zagrebu 3. svibnja iduće godine, a ciklus će završiti Ivo Pogorelić nastupom 17. svibnja.

Ciklus Lisinski da Camera koji donosi koncerte komorne glazbe u malu dvoranu Lisinskoga uključuje po tri nastupa Papandopulo kvarteta, koji čine saksofonist Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, gitarskoga trija Trio Elogio, te zajedničkoga koncerta violinistica Dunje Bontek i Marije Andrejaš, violončelistice Monike Leskovar i pijanistice Martina Filjak.

Lisinski se posebno može pohvaliti omogućavanjem platforme Lisinski srijedom & Izvorišta za izvođenje neklasične glazbe. Organizator koncerata u sklopu platforme, glazbeni i sportski novinar i zaljubljenik u world music Emir Fulurija naglasio je da je platforma “najveći iskorak u Lisinskome jer se približava onome što je ta koncertna dvorana trebala biti”, ističući bitnost uvođenja drugih žanrova u program Dvorane, kao što je praksa već dugi niz godina u Cankarjevu domu u Sloveniji.

U sklopu ciklusa Lisinski srijedom & Izvorišta najesen će nastupati Damir Imamović, talijanska pjevačica Maria Mazzotta te istarski etnosastav Veja. Fulurija je najavio i nastup udaraljkaša Mohammada Reze Mortazavija te Dunje Knebl i prijatelja u proljeće iduće godine.

Cjelodnevna manifestacija Glazbeni piknik, koji uključuje glazbene predstave i radionice za mlađu publiku, održat će se u subotu, 26. svibnja.