U prostorijama Županijske uprave danas je održana konferencija za medije povodom humanitarnog tamburaškog koncerta „10 godina bez maestra“ u spomen na Krešu Lukačića, koji će se održati 27. prosinca 2023. godine u 19 sati u dvorani Srednje škole u Koprivnici.

Inicijatori koncerta su bivši članovi Tamburaškog orkestra KUD-a Podravka i obitelj Lukačić, a organizator je Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, partner Podravka d.d., a podršku u organizaciji pružaju i braniteljske udruge s područja županije, Srednja škola Koprivnica, HDS ZAMP, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, sponzori i drugi uključeni.

IMG_8636_900x600-equal

Kao što je pojasnio jedan od inicijatora koncerta Krešimir Blažek, ova je manifestacija posvećena desetoj obljetnici smrti dirigenta i voditelja TO KUD-a „Podravka“ maestra Kreše Lukačića, koji je više od 30 godina bio na čelu svojih tamburaša te odgojio generacije mladih glazbenika s kojima je osvojio 11 zlatnih, dvije srebrne i jednu brončanu plaketu na državnim natjecanjima amaterske tamburaške glazbe “Tambura Paje Kolarića“ u Osijeku.

Time su se svrstali među najnagrađivanije amaterske tamburaške orkestre u Hrvatskoj, a brojnim nastupima u domovini i u inozemstvu TO KUD-a „Podravka“ reprezentativno je predstavljao tvrtku čije ime je nosio, Koprivnicu, Županiju i Hrvatsku. Krešo Lukačić također je bio i jedan od osnivača današnje Umjetničke škole Fortunata Pintarića u Koprivnici.

Sva sredstva koja će se prikupiti na koncertu, kao i na kampanji koja traje od danas, 15. prosinca 2023. do 14. ožujka 2024. godine, namijenjena su za kupnju prijenosne ultrazvučne sonde i pribora koji ide uz nju, a koja je od iznimne važnost za pravovremenu dijagnostiku.

Za kampanju je otvoren i podračun Lige protiv raka KKŽ IBAN HR 4123860021552009426, kod Podravske banke Koprivnica, na koji građani mogu uplatiti donacije, a cijena uređaja je 10 tisuća eura.

Blažek je zahvalio svima na podršci ovoj humanitarnoj akciji te pozvao građane da se odazovu na koncert koji ima plemeniti cilj te da ujedno odaju počast maestru Lukačiću koji nas je svojim kulturno-umjetničkim i društvenim angažmanom sve zadužio.

IMG_8631_900x600-equal

Sin Kreše Lukačića, Marko Lukačić, obratio se uime obitelji Lukačić te dodao kako već neko vrijeme postoji inicijativa za okupljanjem bivših članova TO KUD-a „Podravka“ i prigodnim koncertom te kako su odlučili tom događanju dati humanitarnu notu i doprinijeti tome da druge obitelji ne prođu ono što su oni prošli.

Kontaktirali su Ligu te se dogovorili kako će kupnjom potrebnog uređaja pomoći bržoj dijagnostici onkoloških bolesnika u koprivničkoj Općoj bolnici.

Sam glazbeni program imat će blagdansku atmosferu, vježbali su u prostoru Župe Blaženog Alojzija Stepinca, a nastupit će, uz TO KUD-a „Podravka“, i TS „Slavonske lole“, TS „Pleteri“, TS „Cure iz centra“, TS „Harme“, TS „Tamburaši bez imena“, TS „Mjesečina“, vokalni sastav FA „Koprivnica“ i solisti Jelena Košutić i Renato Glavak. Naglasio je kako je svrha koncerta pomoći drugima te je pozvao građane da se odazovu u što većem broju.

Predsjednica Lige protiv raka KKŽ Andreja Lukić-Suknaić dodala je kako Liga, uz preventivne aktivnosti i skrb o oboljelima, nastoji pomoći pacijentima pri dijagnostici i liječenju te je s veseljem prihvatila organizaciju ovog koncerta.

Potpredsjednik Lige Željko Odobašić također je pohvalio ovu hvalevrijednu inicijativu koja će omogućiti kupnju prijenosne ultrazvučne sonde koja će ubrzati dijagnostiku kod onkoloških pacijenata, a time će se oni moći i brže i učinkovitije liječiti. Prednost sonde je što je mobilna, može se koristi na raznim radilištima u bolnici, primjerice uz krevet pacijenta ili u ambulanti. Zahvalio je svima koji podržavaju rad Lige te je pozvao na podršku i u ovoj akciji.

Uime braniteljskih udruga obratio je Robert Vulić koji je također izrazio zadovoljstvo što branitelji mogu pomoći u organizaciji ovog humanitarnog događanja, a neki će sudjelovati i u glazbenom programu.

IMG_8671_900x600-equal

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž obratila se uime pokrovitelja te pozvala sve građane da se odazovu i time doprinesu kupnju sonde. Dodala je kako je maestro Lukačić bio veliki pedagog i humanitarac, koji je to prenio i na svoje sinove, a ostavio je neizbrisiv trag u razvoju Umjetničke škole, ali i u cijeloj lokalnoj zajednici. Pohvalila je suradnju s Ligom, uz želju da ovaj koncert postane tradicija.

Podršku uime Županije izrazio je zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je naglasio kako Županija kontinuirano podržava rad Lige protiv raka i sve njihove aktivnosti kojima nastoje podići kvalitetu zdravstvene zaštite naših građana:

„Zahvala svim organizatorima i inicijatorima, obitelji Lukačić, županijskoj Ligi protiv raka, Gradu Koprivnici, braniteljskim udrugama i svima koji sudjeluju. Naša suradnja s Ligom je odlična i uvijek ćemo im pomagati po svim pitanjima. Nadam se da će se građani uključiti i pokazati veliko srce u ovoj humanitarnoj akciji, kao što su to dosad uvijek čini. Dvorana Srednje škole može ugostiti mnogo uzvanika, pozivam vas sve da se uključite i uživate u bogatom programu koji nam je pripremljen. Vidimo se 27. prosinca u 19 sati!“

Ulaznice se mogu kupiti u Hotelu Podravina, Šarenom dućanu, Bazenima Cerine, Umjetničkoj školi „Fortunat Pintarić“ i Foto Lenišću, a cijena je pet eura.

PLAKAT_320x480_500x750-equal