Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspisao je nagradu od 20 tisuća kuna za obavijest što će pomoći u otkrivanju vandala koji su na travnjaku splitskog Poljuda nacrtali svastiku u lipnju prošle godine.

“Temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilnika o načinu policijskog postupanja, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić donio je Odluku o javnom raspisivanju nagrade od 20 tisuća kuna za svaku obavijest koja će rezultirati ili doprinijeti otkrivanju i uhićenju počinitelja kaznenog djela ‘Javnog poticanja na nasilje i mržnju’ iscrtavanjem znaka nacističke svastike na travnjaku Gradskog stadiona Poljud u Splitu”, objavio je u ponedjeljak MUP na svojoj internetskoj stranici.
Policija, uz zajamčenu diskreciju, poziva sve koji imaju korisne obavijesti o ovom kaznenom djelu da se jave na broj telefona 192, elektroničkom poštom na adresu [email protected] ili osobno u najbližu policijsku postaju.
Kukasti križ je na travnjaku Poljuda osvanuo sredinom lipnja, u vrijeme utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije. O njemu su pisali gotovo svi svjetski mediji, a Disciplinska komisija Europskog nogometmnog saveza (UEFA) kaznila je zbog “rasističkog ponašanja” Hrvatski nogometni savez (HNS) oduzimanjem jednog boda u natjecanju kvalifikacija za EURO 2016.
Mogućnost raspisivanja nagrade za informacije o počiniteljima najavljivao je i bivši ministar unutarnjih poslova. No, ta je nagrada postala prva koju je raspisao novi ministar Orepić.
U srpnju prošle godine splitska policija je na internetskim stranicama i MUP-ovom youtube kanalu objavila i videozapis na kome se vide dvije nepoznate osobe koje dovodi u vezu sa simbolom svastike na Poljudu no počinitelji još nisu otkriveni.
hina
fah