Bog je u Isusu Kristu naš dirigent i nadahnuće, neka pjeva s nama i u nama, poručio je u ponedjeljak u propovijedi na svečanoj božićnoj misi u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Rekao je da Božić drag svima, jer dira osjećaje, kao što to čini i glazba i nastavio da je i liturgija prožeta glazbom i pjesmom te može u tugu unijeti utjehu i radost.

Rekao je da naše suvremeno doba, još od Woodstocka 1969., pamti toliko okupljanja za mir s pjesmom i uz pjesmu, da su se i katolici pridružili pjesmom, sanjali san o miru.

„San o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost, kako je rekao Papa mladima na svjetskom susretu mladih u Portugalu. Nažalost, oni koji bi ga trebali čuti ga ne čuju,“ kazao je.

Uzinić je naveo tri razloga zašto govori o pjesmi, a prvi je povezan s pjesmom anđela, kada su pastirima objavili vijest o Isusovom rođenju, pjesmi mira i posebnog odnosa s Bogom.

Drugi je razlog današnji evanđeoski ulomak, koji je također pjesma, svečani proslov Evanđelja po Ivanu, rekao je naglasivši da je to pjesma koja je prenosila iskustvo prve kršćanske zajednice s Isusom. Nemojmo se olako odricati svoje tradicije, kazao je i pozvao da se interpretiraju i tradicionalne pjesme, ali i da ne treba odustajati od novih izričaja.

Govoreći o trećem razlogu, rekao je da je “važno da naš kršćanski život, život Crkve, postane pjesma, osim da smo interpretatori pjesama drugih, pa i ovih koje nudi liturgija”.

“Isus nas uči pjevati novu pjesmu, note te pjesme su njegovo evanđelje, on sam, Radosna vijest. Kao što se pjevači moraju usklađivati s notama, tako se mi prema njemu moramo stalno oblikovati želimo li da naš život postane pjesma o miru, o Bogu koji ljubi ljude, koji je postao jedan od nas da nas pomiri sa sobom i međusobno”, rekao je nadbiskup Uzinić.