Na tradicionalnom predbožićnom susretu s novinarima slavonskih redakcija đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upozorio je na sebičnost, govor mržnje i koruptivne oblike ponašanja u društvu i pozvao vjernike na obraćenje kako bi se gradilo solidarnije i humanije društvo.

Hranić se u božićnoj poruci osvrnuo na aktualni trenutak u društvu upozorivši na “samodostatnost, sebičnost, društveno raslojavanje, socijalnu nejednakost, govor mržnje iz usta najviših predstavnika vlasti, koruptivnu oblike ponašanja, siromašne i marginalizirane građane”.

Tko će od nas u svemu tome moći slaviti Božić? Oni koji konačno pred jaslice polože svoje oružje, nasilne oblike svoga ponašanja, vlastiti probitak i parcijalne interese, svoju oholost i ispraznost, svoj grijeh. Onaj koji shvati da je, ako previdi čovjeka u njegovim potrebama, zatvorio vrata Bogu koji dolazi među nas, kaže Hranić.

Komentirajući problem korupcije, pozvao je na obraćenje jer “što budemo više vjerni Isusu Kristu, što budemo više vjerni božjim zapovijedima – to će nam društvo biti solidarnije, kvalitetnije, humanije, ljudskije i bolje, bit će više pravde i poštenja, i svi ćemo zajedno bolje živjeti”. Manji će biti odljev financijskih mogućnosti i sredstava, tako da – što je manje korupcije – raste opće dobro, poručio je Hranić.

Na pitanje zašto je Crkva šutjela oko događaja vezanih za nezadovoljstvo seljaka mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge, Hranić je odgovorio kako u Crkvi “trebaju znati što hoće, tim stvarima se baviti i na to stavljati naglasak, a ne biti nekakve dežurne babaroge”.

No, svakako si ne damo zatvoriti usta jer kad primjećujemo određene društvene pojave, osobito one koje su nespojive s ljudskim dostojanstvom, možemo i trebamo reagirati, dodao je.