Nadbiskup Barišić: Pohlepa je opasnija od covida

15. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Nadbiskup Barišić: Pohlepa je opasnija od covida

Miroslav Lelas/PIXSELL


Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je u propovijedi u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske na svetkovinu Velike Gospe upozorio kako je pohlepa opasnija od covida-19 te istaknuo kako su nam potrebniji “duhovni mostovi zajedništava” nego mostovi “koji povezuju teritorije.”

Naglasio je kako ljudska pohlepa, sebičnost i samodostatnost narušava odnose u društvu do te mjere da ugrožava čovjeka u njegovu dostojanstvu, osobito najslabije i najnezaštićenije, prije svega djecu i starije, početak i kraj života.

“Nažalost, te ugroze opasnije od covida – 19 u nekim sredinama čak su i legalizirane, a virus te zaraze prijeti i maloj zajednici – obitelji te društvu u cjelini”, rekao je nadbiskup Barišić.
Po njegovim riječima, potrebni smo pohodâ, zajedništva i solidarnosti “nositeljâ odgovornih uloga u našem društvu.”
“Potrebni smo duhovnih mostova zajedništva u različitosti, daleko više od tako važnih mostova koji povezuju teritorije”, poručio je Barišić. Rekao je kako se naša Domovina sve više prepoznaje u liku Elizabete koja tek u zreloj dobi dobiva potomstvo, jedno dijete. U strukturi našega društva, dodao je, “postotak starosti je veći od mladosti, a smrt brojnija od rađanja života.”
Također je kazao kako nepoštenje, korupcija, nepravda, sebičnost i pohlepa doprinose da mladi i čitav obitelji napuštaju dom i domovinu.

Podsjetivši kako je ove godine na prijedlog pape Franje prvi put obilježen i Svjetski dan djedova i baka te osoba starije životne dobi, Barišić je istaknuo da su djed i baka terapija i zdrav odgoj za djecu. Pri tomu je upozorio na nemilosrdno uništavanje “koljena unuka, djedova i baka”.
“Kako drukčije nazvati slučaj nasilja prije rođenja, na početku života – abortus – nego potučena mlada koljena. Kako nazvati pojavu eutanazije, nasilje pri kraju života nego pretučena umorna koljena”. rekao je .
U dijelu mise u kojem vjernici rukovanjem, izdržavaju želju za mir biskup Barišić je nazočne pozvao rekavši: “Ne rukom ali srce pružimo mir jedni drugima”.
Zbog epidemioloških mjera i ove godine nije bilo tradicionalne procesije vjernika ulicama Sinja na svetkovinu Velike Gospe. Današnja je misa koju je predvodio nadbiskup Barišić služena je na otvorenom u Svetištu Gospe Sinjske gdje je bila iznesena i slika Čudotvorne Gospe Sinjske. Vjernici su bili ispunili prostor u Svetištu na toj misi te su pretežito stajali zgusnuto tik jedni uz druge. Samo su rijetki nosili zaštitne maske.

Ukupno, jučer i danas, u Sinju se u povodu svetkovine Velike Gospe služi 27 misa
Gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske fra Ante Čovo je na kraju današnje mise rekao da danas i jučer veliki broj vjernika pohodi mise u Svetištu Gospe Sinjske “kao da je Gospa pobjednica.” “Gospa je otjerala iz naših srca strah i tjeskobu i privukla nas sebi. Gospa je danas pobijedila”, poručio je gvardijan fra Ante.

On je između ostalog podsjetio na nazočnost današnjoj misi župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, domaćina gradonačelnika Sinja Mire Bulja i lokalnih dužnosnik iz Dalmatinske zagore.
“Molim Majku od milosti da im izmoli da vole svoju zemlju i da budu pobjednici pravde i dobra nad nepravdom i zlom, beziznimno poštujući zakone naše države i izbjegavanje ponašanja koje ih može dovesti na loš glas,” rekao je pri tomu fra Ante.
Spomenuo je i nazočnost sredstava priopćavanja rekavši: “Molim Gospu da nikad laž ne prijeđe preko njihove izrečene riječi da ne bismo plivali u podlosti i obmani nego uživali u istinoljubivosti i iskrenosti,” poručio je fra Ante.

(Hina)