Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada – Vrbovec” od 2006. svakodnevno podržava osobe s invaliditetom i smetnjama u razvoju, trudeći se osigurati kvalitetnije uvjete života i bolje psihofizičko zdravlje.

Briga o životinjama, terapijsko i rekreativno jahanje, rad s djecom i mladima i humanitarne aktivnosti, samo su dio svakodnevice ove udruge, koja zajedno sa brojnim volonterima, redovito ulaže napore da svoju zajednicu učini boljom.

udruga-nada-terapijsko-jahanje

Koje su prednosti terapijskog jahanja, boravka u prirodi i druženja s udomljenim životinjama, kako se humana misija udruge „Nada” razvijala tijekom prethodnih 16 godina i kako i sami možete postati dio ove jedinstvene priče otkrio nam je Mladen Dakić, predsjednik udruge i instruktor jahanja.

Kako je nastala Udruga za terapijsko jahanje „​Nada”? S kojom idejom je sve počelo, kako se razvijala vaša misija?

Mladen: Mama i ja bavili smo se jahanjem i oduvijek gajimo ljubav prema konjima i životinjama. Odgajani smo tako da nastojimo pomoći drugima, ponajviše za djecu s teškoćama u razvoju. Tako smo 2006. osnovali Udrugu za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Nada – Vrbovec”, koja je jedna od prvih udruga u Hrvatskoj koja je počela provoditi terapijsko jahanje za djecu s teškoćama poput cerebralne paralize, mišićne distrofije, Downova sindroma, autizma i sličnih.

Udruga-Nada-konji

Misija nam je bila da barem kroz onaj dio gdje imamo znanja (licencirani smo instruktori jahanja, odnosno terapijskog jahanja) učinimo nešto za njih, uljepšamo im dan, a u slučaju kontinuiranih dolazaka, popravimo i kvalitetu života.

Za one koji ne znaju, terapijsko jahanje ima brojne pozitivne učinke na fizičko zdravlje i psiho-socijalno funkcioniranje – jača mišiće cijeloga tijela, smanjuje mišićni spazam (grčenje mišića) karakteristično kod nekih dijagnoza, jača stabilnost tijela i držanje, komunikacija s konjem poboljšava interakciju djece s okolinom, pozitivno utječe na samopouzdanje itd.

Osim terapijskog jahanja, kao zaljubljenici u jahanje, nastojimo tu ljubav prenijeti i drugima pa je dio misije omogućavanje škole jahanja za svu ostalu djecu i građane. Od 10 korisnika koliko smo ih imali na početku i 2 volontera, sada brojimo preko 40 korisnika s teškoćama i 10 korisnika koji se bave rekreacijskim jahanjem i 20-ak volontera (s time da i svim zainteresiranim volonterima omogućujemo besplatnu školu jahanja).