Nacionalno ocjenjivanje kobasica i salama na koje je bilo prijavljeno 123 uzorka kobasica i salama najviše kvalitete iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije održano je u istarskom Svetom Petru u Šumi.

Belje se predstavilo sa svojom Kulenovom sekom Crna slavonska.

Belje 2 Kulenova seka 23 03 2022.odt

– Prvi puta smo na ocjenjivanje u Svetom Petru u Šumi poslali Kulenovu seku Crna Slavonska i dobili šampionsku titulu – istaknula je Mirabela Opančar, voditeljica proizvodnje suhomesnatih trajnih kobasica i slanina u Belju.

Dodala je kako su jedan od najvećih proizvođača tradicionalnih delicija u Hrvatskoj u Belju, no se sve radi na tradicionalni način, uz puno ručnog rada.

– Imamo vlastitu proizvodnju delicija od naših crnih slavonskih svinja na prostoru Parka prirode Kopački rit pa kontroliramo cjelokupni proces od sirovine najviše kvalitete do tradicionalnog dimljenja na drvetu bukve. Ponosni smo na ovu nagradu jer s njom rušimo barijere između velikih i malih proizvođača – kazala je Opančar.

Ocjenjivanje kobasica i salama dio je njihovog velikog projekta “S klobasicom u Europu” koji su pokrenuli prije 10 godina i u sklopu kojeg su izgradili i hrvatsku kuću od kobasica ili kako se lokalno zove Hiža od klobasic, u kojoj imaju senzorni laboratorij i dvoranu namijenjenu upravo za ocjenjivanja kvalitete kobasica i salama.

– Kroz sve naše projekte ističemo značenje kobasica u hrvatskoj gastronomiji i važnost njihove daljnje promocije – istaknuo je dr.sc. Mario Bratulić, načelnik općine.