Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujak donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici

Zašto se obilježava Nacionalni dan invalida rada? 

Hrvatski savez udruga invalida rada je uz pismenu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, ministrice obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, predsjednice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom gospođe Jadranke Kosor i predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislava Bobuša, povodom obilježavanja 40. godišnjice uspješnog rada na svečanoj sjednici Skupštine 2007. godine proglasio 21. ožujak Nacionalnim danom invalida rada Hrvatske.

Dvije godine kasnije, Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujak („Narodne novine“, broj 24/09.) donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

Povijest odabranog dana, 21. ožujka kao Nacionalnog dana invalida rada veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a 1992. godine, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 03. prosinca. Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno zbog upoznavanja i razvijanja osjetljivosti šire javnosti na prava i interese invalida rada. Nacionalni dan invalida rada prilika je i da se ostvari visok stupanj prepoznatljivosti invalida rada u društvu te da se ukaže na potrebu provedbe aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji se obrađuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u okviru Registra osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj ima 197 366 invalida rada korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada odabrana je ruža kojom se želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Iako su zakonom propisane visoke kazne, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih djelomično provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Organiziranim aktivnostima povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, udruge članice invalida rada diljem RH žele ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu.

Gdje će se obilježiti Nacionalni dan invalida rada Hrvatske?

Hrvatski savez udruga invalida rada ove će godine Nacionalni dan invalida rada obilježiti u Osnovnoj školi Mate Lovrak, Ulica Mirka Antolića 18, Petrinja u 12 sati. U Petrinji će se održati konferenciju za medije na kojoj će biti poslati poruku: „Invalidi rada Hrvatske snažno potiču obnovu Petrinje“.
Ove godine odabrala se Petrinja kao grad u kojem se nakon potresa radi na obnovi i gradnji te se želi upozoriti odgovorne na važnost prevencije nastanka novih invalida rada. Također, želi se poslati poruka da se prilikom gradnje pazi na pristupačnost za osobe s invaliditetom.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci obilježit će Nacionalni dan invalida rada Hrvatske 21. ožujka 2023. godine od 10 do 12 sati na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, ovom organiziranom aktivnošću Udruga osoba s invaliditetom Križevci želi ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu, ali i ukazati na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.
“Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže na taj značajan dan za invalide rada i dostojanstveno obilježimo Nacionalni dan invalida rada”, poručili su iz udruge.