Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) zabilježio je ove godine na besplatnoj anonimnoj liniji više od 2000 poziva, a u posljednjih deset godina pozivi su se najčešće odnosili na nasilje u obitelji, prijetnje, silovanje i ozljede.

Od osnivanja NPC-a 2013. zabilježeno je više 16.000 poziva te je obrađeno 500.000 minuta razgovora sa žrtvama, izvijestila je u petak u povodu desete obljetnice osnutka Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Proteklih se godina primjećuje alarmantni trend porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji na državnoj razini, napominje Udruga, navodeći da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana.

Od 2020. do kraja rujna 2023. počinjena su 43 ubojstva žena, podsjeća Udruga. Čak 25 tih slučajeva odnosi se na intimni partnerski femicid, dok je u 15 slučajeva sin ubio majku.

Cjelodnevna besplatna linija 116 006 predstavlja sigurno mjesto za sve osobe koje su doživjele ili svjedočile kaznenom ili prekršajnom djelu te su odlučile potražiti stručnu pomoć i podršku.

Podrška je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku te podrazumijeva osnaživanje žrtava i svjedoka kroz pružanje pravnih i praktičnih informacija, emocionalne podrške i mogućnosti povezivanja s drugim institucijama.

Osnivanjem NPC-a, Hrvatska je postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima.