U povodu početka nove godine razgovarali smo s uspješnim načelnikom Općine Molve Zdravkom Ivančanom koji za Prigorski otkrio kako se općina nosila s izazovima pandemije, jesu li negativni ekonomski trendovi utjecali na razvoj ove male podravske općine, ali i koji su se projekti realizirali tokom prošle godine te što se sve planira u narednim godinama.

Za početak recite nam kako ste zaključili prošlu godinu s obzirom na brojne izazove uzrokovane pandemijom korona virusa?

Sveprisutna pandemija COVID-19 virusa ponovno nam je obilježila ovu godinu što je rezultiralo i nekim financijskim smanjenjima, ali unatoč tome, ponovno je prevladao uspjeh te smo realizirali brojne financijske, gospodarske i društvene planove.

Uz kontinuirani rad i ustrajnost planovi se uspješno realiziraju prema predviđenoj dinamici. Do sada smo uspješno realizirali sljedeće, potpuno smo obnovili Galeriju u centru Molva u kojoj je potkrovlje preuređeno i namijenjeno molvarskoj Etno zbirci čije je svečano otvorenje bilo u kolovozu. Osim Galerije, rekonstruirali smo cestu u centru Molva i postavili novu autobusnu stanicu nedaleko Osnovne škole. U Repašu smo putem LAG Podravine postavili nove prozore u Društvenom domu te obnovili parket sale.

191265315_313702106864735_887623095995733820_n

Isto tako, u tijeku je i realizacija jednog od najvažnijeg projekta za Općinu Molve u povijesti – izgradnja zgrade Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije Franjevaca Konventualaca, kojom će se izgraditi Pastoralni centar „Oaza Bezgrešne“. Osigurali smo sredstva u Proračunu Općine Molve kroz tri godine u visini 2 milijuna kuna za svaku godinu, kojima će se sufinancirati izgradnja i pomoć nositelju projekta, Samostanu Uznesenja BDM Franjevaca Konventualaca Molve za realizaciju Pastoralnog centra, projekta vrijednost 9 milijuna kuna.

Svima nam je poznato kako je zbog corona pandemije tržište i gospodarstvo postalo nestabilno i cijene građevnog materijala su znatno porasle, no unatoč tome izgradnja Pastoralnog centra kreće se po planu i postavljenim ciljevima. U sklopu projekta u planu je dio prostorija namijeniti posjetiteljskom centru, koji će biti financiran putem projekta prekogranične suradnje sa Mađarskom.

Ono što će nam donijeti izgradnja Pastoralnog centra, a odnosi se na značajan razvoj turističke, ugostiteljske, poljoprivredne i drugih djelatnosti svakako će rezultirati znatnim porastom životnog standarda svih nas u Općini Molve, ali i puno šire.

Što planirate u idućoj godini?

Osim izgradnje Pastoralnog centra razvoju naše Općine i Koprivničko-križevačke županije pridonijet će i realizacija projekta „Punina života“ kojim ćemo izgraditi dom za starije, a građevinska dozvola već je dobivena, a radovi na izgradnji planirani su za proljeće iduće godine. Vrijednost projekta iznosi 10,2 milijuna kuna, a financirati će se u 100 posto iznosu iz europskih fondova.

Na modernizaciji i unaprjeđenju Općine Molve radi se neprekidno već nekoliko godina, pa ćemo tako nastaviti i sa razvojem Aglomeracije Molve. Izgradit ćemo kompletnu kanalizacijsku mrežu u poslovnoj zoni Brzdeljeva u vrijednosti 3 milijuna kuna, od čega će 80 posto sufinancirati Hrvatske vode i napravit će se izmjena glavnog kolektora u vrijednosti 10 milijuna kuna. Osim Brzdeljeve, u sklopu projekta Algomeracije Molve napravit ćemo produžetak kanalizacijske mreže u Đurđevačkoj i Marijanskoj ulici-Sigečec.

Brineći o svojim mještanima Općine Molve na jednoj ekološkoj razini i u skladu sa standardima održivog razvoja, prijavom na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike, osigurali smo nabavu besplatnih spremnika za odvojeno sakupljanje otpada. U suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kućanstva Općine Molve moći će koristiti spremnike za pravilno odvajanje otpada; plastiku, papir i biootpad.

Punina života

Koliko čujemo znatne napore uložili ste u razvoj poljoprivrede i poduzetništva, o kakvom se projektu, odnosno investiciji radi?

Uza sve projekte i planove koji trenutno čekaju na realizaciju i one koji su već dobrano započeti, podizanje životnog standarda mještana Općine Molve pokazat će se velikim uspjehom uz realizaciju projekta izgradnje mini klaonice u poslovnoj zoni Zdelja. U suradnji sa Koprivničko-križevačkom županijom u narednom razdoblju otvorit ćemo jedna nova vrata našim poljoprivrednicima i poduzetnicima u stvaranju konkurentnog tržišta u preradi i prodaji suhomesnatih i drugih mesnih. Mini klaonica bit će pogon i proizvodnja koja će uvelike pomoći u opstojanju stočarstva na području cijele županije, a sam projekt vrijedan je čak 15 milijuna kuna. Realizacijom različitih projekata, i onih manjih i onih većih, stvaramo siguran put u razvoj naše Općine i podizanju kvalitete života svih nas. Stoga zahvaljujem svim suradnicima Općine Molve, udrugama i društvima Općine, zaposlenicima i svim mještanima Općine Molve na dosadašnjoj suradnji te potičem da na ovom putu ka visokom razvoju našeg mjesta i dalje koračamo zajedno.

Jedan od najvećih problema mnogih općina u Hrvatskoj je i prekomjerno iseljavanje mladih, no vi ste i na tom polju već napravili puno?

Uz Program za mlade i druge subvencije koje pružamo našim učenicima, studentima i mladim obiteljima vidimo kako je uspješnost u ostanku mladih u Općini Molve vidljiva. Broj novorođene djece raste i sve više naših mladih odlučuje skrasiti se u svojem rodnom mjestu. Da bismo još bolje unaprijedili demografsku sliku naše Općine, u tijeku je nabava projektne dokumentacije za izgradnju Dječjeg vrtića. S obzirom na brojne subvencije za naše mještane koji se odnose na pomoći u školovanju od osnovne škole pa sve do završetka redovnog obrazovanja te razne kapitalne subvencije za razvoj stočarstva, poljoprivrede i cjelokupnog gospodarstva u Općini Molve, Općina Molve dobila je ove godine priznanje za izniman doprinos u području izdvajanja za stipendije i školarine, čime je Općina Molve ušla u 10 najboljih hrvatskih općina po analizi proračuna.

etno galerija

Za kraj s obzirom na stresnu i izazovnu prošlu godinu što biste poručili vašim mještanima?

Prije svega želim se svojim mještanima i mještankama zahvaliti na datom povjerenju na lokalnim izborima 2021. godine i na datim glasovima za Općinsko vijeće i Općinskog načelnika. Suradnju koju smo svi zajedno kao jedna lokalna zajednica ostvarivali svih ovih godina, nastavljat će se i dalje u interesu svih nas.