Krajem svibnja Općina Kloštar Podravski obilježit će svoj Dan, a to je bila i prigoda da se podvuče crta u prvoj godini novog mandata općinskog načelnika Siniše Pavlovića. Evo što nam je rekao o realiziranim projektima i projektima koji su u tijeku.

-Svi projekti su mi podjednako dragi, i oni mali i oni veliki. U svakom segmentu života svaki projekt je koristan, a brinemo se o najmlađima od predškolskog odgoja. Jedni smo od rijetkih koji imamo igraonicu, šest programa u igraonici, a nadogradili smo i vrtić. Djece ima, potrebe za vrtićem su velike i dobra je suradnja s osnovnom školom. Jedan od bitnijih projekata je školsko-sportska dvorana koja bi trebala biti gotova krajem lipnja i početkom školske godine bi trebalo biti otvorenje. Riječ je o velikoj trodjelnoj dvorani. U područnim školama u Prugovcu i Kozarevcu smo napravili dječja igrališta, rukometna i košarkaška igrališta gdje djeca mogu imati školske i vanškolske aktivnosti – rekao je Pavlović i osvrnuo se na projekte vezane za stariju populaciju.

-Imamo 667 osoba starijih od 65. godina na općinskom području. Sad smo u fazi II. projekta Zaželi. Imamo 20 gerontodomaćica plus jednog asistenta. Raspisan je natječaj za fazu III. Zaželi, gdje ćemo se isto javiti, jer je taj program, odnosno pomoć starijim i nemoćnim osobama vrlo bitan. Radimo projektiranje doma za starije i nemoćne – kazao je načelnik i pobrojao brojne vrijedne infrastrukturne projekte: Reciklažno dvorište – 4,5 milijuna kuna, Aglomeracija – 123 milijuna kuna, školsko-sportska dvorana – 14 milijuna kuna, kružni tok u Kozarevcu – pola milijuna kuna, izrada projektne dokumentacije za izgradnju tržnog centra u Kloštru – 242 tisuće kuna, izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju sportskih terena – 240 tisuća kuna, rekonstrukcija pristupne ceste na ulazu u reciklažno dvorište – 106 tisuća kuna, sportsko igralište u Prugovcu – 240 tisuća kuna, izrada projektne dokumentacije za izgradnju zdravstvenog lječilišnog kompleksa Kloštar – 243 tisuće kuna.

pavlovic2

-Veseli me da smo riješili državnu cestu zbog sigurnosti. Imamo specifičnu situaciju, školu na državnoj cesti i 330 učenika. Imali smo teške situacije na toj cesti s poginulim osobama, a u suradnji s Hrvatskim cestama riješili smo zadano i sad je statistika puno bolja. Rješavamo i pružne prijelaze za Kozarevac i Dinjevac, a veliki projekti su vezani na vodoopskrbu i kanalizaciju. Aglomeracija bi trebala biti gotova do kraja 2023. godine.

Surađujemo s mjesnim odborima i ravnomjerno se ulaže u naša naselja. Općina se sve više bazira na turizmu i čekamo da Agencija za ugljikovodike raspiše natječaj kako bi se naši potencijalni partneri mogli javiti za istraživačke radove. Potpisali smo sporazum vrijedan 15 milijuna kuna, a premijer Plenković potpisao je i program nacionalnog oporavka RH i u Kloštru Podravskom bi se trebale izgraditi toplice vrijedne 105 milijuna kuna.

Uvjereni smo da izgradnjom elektrane i toplica prihodi u općinskom proračunu budu 2-3 puta veći. Imamo 273 OPG-a i od toga 50 vrlo aktivnih koji rade za velike centre. Kad se to spoji imat ćemo zbilja što ponuditi – istaknuo je Pavlović i osvrnuo se na situaciju u građevinskom sektoru.

-Sve je otišlo gore, od goriva i željeza. Potpisali smo ugovor s izvođačem koji je tražio veća sredstva za izgradnju sportske dvorane u skladu s normalnim sadašnjim cijenama. Problem je jer imamo projekte koji su projektirani prije dvije godine, prošle godine smo ih prijavili, a cijene su otišle gore dvostruko. Vjerujem da će Vlada RH iznaći sredstva, jer rađeni troškovnici ove godine više nisu mjerodavni – rekao je načelnik i dodao kako osim u općinskoj zgradi planiraju napraviti lift  i u školskoj zgradi sredstvima Ministarstva branitelja, ali da se nitko nije javio na natječaj.

-Prijavili smo projekt tržnice i rekonstrukcije sportskog centra i projektima od 10 milijuna kuna, 25 posto veća cijena je veliki problem. Nadam se da će država tu pomoći kroz neki fond – rekao je Pavlović i napomenuo kako će se ubuduće općina još više okrenuti prema mladima i turizmu.

pavlovic

-Sve više ima kuća za odmor, jer i naša turistička zajednica jako dobro radi na području općina Podravske Sesvete, Ferdinandovac i Kalinovac sa sjedištem u Kloštru. Cilj nam je spojiti Dravu i Bilogoru i tu imamo što za ponuditi uz kloštranske peske, a tu nam stalno dolazi na trening i Tim Gajser. Uz sve to i uz toplice vidim Kloštar kao veliku turističku destinaciju i to je budućnost općine. Toplice nisu samo projekt za općinu, već je riječ o projektu širih razmjera za cijelu regiju. Na terenu gdje su planirane toplice voda ima 200 stupnjeva i ta voda će služiti i za grijanje škola, ambulanta i svih drugih ustanova te će biti na korist naših OPG-ova. To će biti budućnost u cijelom svijetu i vjerujem da će se cijela općina moći grijati kroz taj projekt. Jedan stupanj ide na jedan kilometar – poručio je.

Zadovoljan sam realiziranim projektima, imam dobar tim. Zadovoljan sam sa suradnjom s Koprivničko-križevačkom županijom i sa svim resornim ministarstvima. Za Dane općine očekujem i da se ljudi malo opuste nakon te korone. Bit će bogat program uz koncert Mladena Grdovića – zaključio je načelnik, a u nastavku donosimo kompletan program.

program klostar