Načelnici Općina u kojima kreće izgradnja školsko-sportskih dvorana kod župana Korena: ‘Ovo je jedan od najvećih programa posljednjih godina u sektoru obrazovanja’

27. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Načelnici Općina u kojima kreće izgradnja školsko-sportskih dvorana kod župana Korena: ‘Ovo je jedan od najvećih programa posljednjih godina u sektoru obrazovanja’


Darko Koren, župan Koprivničko-križevački županije u ponedjeljak je u prostorijama Županijske uprave ugostio predstavnike pet općina s kojima je županija krenula u program izgradnje školskih sportskih dvorana.

Ugostio je Sinišu Pavlovića, načelnika Općine Kloštar Podravski, Franju Poljaka,  načelnika Općine Sveti Petar Orehovec, Nenada Bošnjaka, načelnika Općine Sveti Ivan Žabno, Danijela Zvonara, načelnika Općine Kalinovac te Damira Kolmana, načelnika Općine Rasinja u čijim će se Općinama graditi dvorane.

– Ovo je jedan od najvećih programa posljednjih godina u sektoru obrazovanja. Dugo smo pripremali ovaj projekta. Svaki projekta izgradnje školske sportske dvorane je slučaj za sebe i svaki je zahtijevao je da dio individualnog pristupa. Dogovorili smo da kada sve bude spremno da sve objedinimo i kao takav projekta pokrenemo prema Vladi Republike Hrvatske i resornom ministarstvu – istaknuo je Darko Koren, župan Koprivničko-križevački županije.

Zahvalio se načelnicima koji su odlučili na ovakav način krenuti u projekte izgradnje dvorana. Dodao je kako su tek na pola puta te kako je još puno posla pred njima kako bi građevinska operativa stigla na svih pet gradilišta u županiji.

– Županja kao osnivač brine o 18 matičnih osnovnih škola u čijem sastavu djeluje još 43 područne škole. Radi se broju od gotovo 3.900 učenika. Osim toga, županija brine i za osam srednjih škola koje pohađa oko 3600 učenika. Pored toga brinemo i o učeničkom domu u kojem boravi oko 100 učenika. U prethodnom investicijskom razdoblju županija je u školske objekte uložila preko 50 milijuna kuna vlastitih sredstva, a ulaganja su nastavljaju kroz projekte izgradnje ovih pet novih školskih dvorana – istaknuo je.

Kazao je kako će model financiranja izgradnje dvorana u omjeru pola, pola.

– Omogućili smo Općinama da naprave i veće dvorane od pedagoškog standarda. Razliku od standarda do željenog oblika i forme dvorane financirat će općina vlastitim novcima -naglasio je župan te dodao kako će se opremanje dvorana napraviti u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Franjo Poljak, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec istaknuo je u ime svih općina zahvalio se županu i svim njegovim suradnicima.

– Mnoge naše općine, a i mi ovdje predstavnici općina trudimo se već nekoliko godina iznaći način kako bi izgradili školske sportske dvorane. Izgradnja takvih dvorana do sada nije bila moguća zbog malih proračuna općina. Stoga zahvaljujemo županu ovakvom programu, odnosno pomoći oko izgradnje dvorana – kazao je.


Poljak je dodao da je Općina Sveti Petar Orehovec već krenula s inicijativama za izgradnju dvorane u smislu otkupa zemljišta i izrade projekata.

– Međutim do sada nismo bili u mogućnosti izgraditi dvoranu, prvenstveno zato što je naš proračun vrlo skroman. Posebno je to bilo do prije dvije, tri godine kada je bio dva do tri milijuna kuna i koji je bio dostatan tek za pokrivanje osnovnih troškova – kazao je Poljak.

Dodao je kako osnovan škola u Svetom Petru Orehovcu je jedna od većih s 350-ak učenika te kako škola nema dvoranu.


– Proteklih godina imali smo rezultata u dvoranskim sportovima. Bez dvorane u kojoj bi djeca mogla trenirati, kvalitetan rad je bio iznimno otežan. Djeca su odlazila u obližnje Križevce trenirati. Izgradnjom ove školske sportske dvorane stvorit ćemo uvjete za provedbu kvalitetnu provedbu nastavnih aktivnosti, ali i odvijanja svih drugih sportskih aktivnosti – zaključio je Poljak.