Međunarodna vrtna izložba,  57. Floraart, otvoren je u četvrtak na zagrebačkom Bundeku, a na njemu sudjeluje 170 domaćih i inozemnih izlagača koji će prikazivati svoje radove do 21. svibnja.

Floraart je otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Posjetitelji će osim razgledanja izložbe cvijeća i novih trendova krajobrazne arhitekture na Floraartu moći sudjelovati i u brojnim edukativnim radionicama putem kojih se želi osvijestiti važnost očuvanja prirode.

“Nakon prošle Flore, došli smo do mišljenja da bi trebalo promijeniti format. Išli smo na međunarodnu vrtnu izložbu, a ne na sajam. Cilj je bio što više se okrenuti struci”, rekao je voditelj podružnice Zrinjevac Zarebačkog holdinga Damir Grgić.

Zrinjevac ove godine obilježava 130 godina postojanja te je i veliki broj instalacija koje se nalaze na Bundeku osmišljeno i izrađeno u podružnici Zrinjevac.

“Želim se zahvaliti svim radnicima što su ove godine u nemogućim uvjetima ostvarili ovu izložbu”, naglasio je Grgić.

Floraart je jedna od najstarijih gradskih manifestacija, a ove godine je 57. izdanje međunarodne vrtne izložbe u Zagrebu. Kada je u pitanju cvijeće, riječ je i o jednoj od važnijih europskih manifestacija.

U Hrvatskoj 443 proizvođača cvijeća na 78 hektara

“Unatrag pet do šest godina proizvodnjom cvijeća se otprilike bavilo 250 poljoprivrednih gospodarstava s proizvodnjom na 35 hektara, a ove godine imamo 443 proizvođača na 78 hektara”, istaknuo je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Floraart kao važan hortikulturalni događaja u ovom dijelu Europe, pomaže i našoj proizvodnji cvijeća u poljoprivredi da se bolje plasiraju proizvođači na međunarodnom tržištu, a ne samo u Hrvatskoj.

“57. izložba Floraart, međunarodna izložba je ne samo najvažniji hortikulturni događaj Europe, nego je doista i jako lijepa tradicija koja je krenula davne 1966. kao jedan manji projekt” rekao je gradonačelnik Tomašević otvorivši izložbu.

Gradonačelnik se osvrnuo i na komentar Grgića kako su radnici stvarali ovu izložbu u nemogućim vremenskim uvjetima, te je istaknuo kako itekako u to vjeruje s obzirom na događanja po cijeloj Hrvatskoj u ovom trenutku – i u Sisku, Kostanjici i Petrinji.

Dodao je kako je u svibnju palo četiri puta više padalina nego što je to prosjek za svibanj.

“Nadam se i radi Floraarta i stanovnika koji su pogođeni poplavama da će vrijeme biti bolje. Prošle godine je bilo gotovo 200 tisuća posjetitelja, nadam se da ćemo unatoč ovom vremenu nadmašiti ove godine” rekao je Tomašević, koji je i krenuo u obilazak sajma.

U Zagrebu veliki broj nepokošenih travnatih površina

Na novinarsko pitanje o količini nepokošenih travnatih površina u Zagrebu, Grgić se ispričao javnosti i objasnio kako se jednostavno ne može po ovakvim vremenskim uvjetima kositi.

Gradonačelnik je rekao da su i u javnoj nabavi vozila koja bi omogućila košnju i za vrijeme kiše i kad je trava vlažna.