Na vodoopskrbnom području Vodnih usluga Križevci uloženo preko 21 milijun kuna; Načelnik Bošnjak: U četiri godine uložili smo preko 13 milijuna kuna u vodoopskrbu

14. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Na vodoopskrbnom području Vodnih usluga Križevci uloženo preko 21 milijun kuna; Načelnik Bošnjak: U četiri godine uložili smo preko 13 milijuna kuna u vodoopskrbu


U Svetom Ivanu Žabnu jutros je održan radni sastanak predstavnika Hrvatskih voda s dužnosnicima jedinica lokalne samouprave s područja koje pokrivaju Vodne usluge d.d. Križevci.

Načelnik općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak osvrnuo se na glavne investicije koje su provedene unazad četiri godine.

-Izgradili smo 21 kilometar sekundarnih i dovodnih vodova u vrijednosti 13 milijuna kuna, a što su sufinancirale Hrvatske vode u iznosu 5,5 milijuna kuna. Izgrađen je vodotoranj, dobavni vod do tornja i dobavi vod do Cirkvene. Isto tako 300 tisuća kuna uloženo je u projektiranje buduće aglomeracije na D-28 – istaknuo je Bošnjak.

IMG_5237

Dodao je kako je ostalo financirano iz proračuna i s 1,5 milijuna kuna od strane Županije, koja je potpomognula ravnomjerni razvoj s 600.000 kuna.

– Na redu je sada dobavni vod do vodospreme Treme, koja je u izgradnji. Kandidirana na mjeru ruralnog razvoja, koja je financirana od strane države s 3,5 milijuna kuna. Također u plan u je i dobavni vod Đurđic – Staro brdo, a koje je financirano od strane Hrvatskih voda – najavio je.

Naglasio je da je pred njima i veliki projekt na D-28.

IMG_5231

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić pohvalio je inicijativu načelnika Bošnjaka kao i križevačkih gradskih vijećnika koji su s njime neumorno radili na obilasku terena. U ponedjeljak je potpisivanje ugovora s izvođačem radova u Koprivnici, tvrtkom Radnik d.d. Križevci, a Vukmirić  je istaknuo kako se nada da će i križevačka dobiti tako jakog izvođača.

Također, Vukmirić je naglasio kako je u zadnjih tri i pol godine bila specifična suradnja između Vodnih usluga Križevci i samog vodstva Grada. -Podaci govore što su i kako su Hrvatske vode radile na ovom području, a s druge strane su s razine Grada Križevaca dobivale predbacivanje i nezahvalnost što je krajnje nerazumljivo. Međutim, nije tema podkusurivanje tih odnosa nego da vidimo što možemo napraviti da realiziramo te projekte na dobrobit ljudi na ovom području. -kazao je Vukmirić.

IMG_5228

Direktorica Vodnih usluga Križevci Helena Kralj Brlek kazala je kako je za vodoopskrbu, odvodnju i sanaciju gubitaka od Hrvatskih voda od 2018. do 2020. preko 21 milijun kuna. -U to periodu izvedeno je 22.600 m vodovodne mreže i četiri objekta na vodoopskrbnoj mreži. -istaknula je Kralj Brlek.

-U planu je izgradnja magistralnog vodovoda Đurđic-Staro brdo- vodosprema Trema. Nadalje, u planu je izgradnja vodovodne mreže Ravenska sela – Kapela kao i nastavak magistralnog cjevovoda Carevdar – Vojakovački Osijek, sanacija bunara Trstenik, a kruna svega je Aglomeracija Križevci. – kazala je direktorica Kralj Brlek.

IMG_5223

Vukmirić je podsjetio da su dva projekta bila upitna, a o važnosti Aglomeracije Križevci ne treba govoriti. -To su tri velika projekta u tri velika grada. To su sve projekti koji će ove godine krenuti u realizaciju. Svi ćemo tu polučili rezultate koje dugo čekamo. -istaknuo je Vukmirić.

Župan koprivničko-križevački Darko Koren kazao je kako ga, vidjevši sve ovo što se radi, žaloste odnosi koji malo tangiraju politiku i sve skupa usporavaju i otežavaju sve one projekte koje bismo jednostavnije, brže i efikasnije realizirali.

-Općina Sveti Ivan Žabno primjer je kako to treba funkcionirati, od komunikacije do realizacije. Tako bi trebali funkcionirati svi. Općina Sveti Ivan Žabno spada u sam vrh korištenja županijskih sredstava i korištenju sredstava ravnomjernog razvoja. -kazao je Koren te kazao kako nije još stigao poziv u Županiju za potpisivanjem ugovora za Aglomeraciju Koprivnica, ali se nada da će ipak doći kako jedan simboličan potez partnerstva.

IMG_5232

Mato Devčić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca kazao je kako s pozicije Gradskog vijeća nije ovo sve bilo lako promatrati. -Usporena i nedostatna reakcija Gradske administracije u posljednje 3-4 godine na jednu ovako otvorenu priču za Križevce dovodi nas u pitanje što nas očekuje u narednom periodu. Definitivno treba nametnu drugu retoriku. Nametnuti novu dinamiku u kontekstu novog Europskog proračuna do 2027. godinu. Vjerujem da će nova administracija koja kreće u proljeće u Križevcima prepoznati ovu priču na jedan proaktivniji način. -kazao je Devčić.

IMG_5241

Predsjednik uprave tvrtke Radnik d.d. Križevci Mirko Habijanec podsjetio je da aktivnosti na Aglomeraciji Križevci se provode već desetak godina. -Tek je promjenom uprave u Komunalnom poduzeću u Križevcima odnosno u Vodnim uslugama došlo do intenzivnijeg razvoja i realizacije projekata. Prije je to stajalo 7-8 godina i tapkalo na mjestu. Je li to pitanje sposobnosti onih koji su to vodili ili su bili financijski razlozi ne bih sada ulazio. -istaknuo je Habijanec dodavši kako je potrebno po pitanju kanalizacije i vodovoda u Svetom Ivanu Žabnu potrebno napraviti što prije ovakvu vrstu sastanka.

IMG_5239

Saborski zastupnik Darko Sobota kazao je kako su 1,2 milijarde kuna vrijedne aglomeracije na području županije drugi po jačini projekt iza izgradnje i rekonstrukcije drugog kolosijeka u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na radnom sastanku sudjelovali su iz Đino Zmijarević iz Hrvatskih voda, zamjenik načelnika općine Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sveti Ivan Žabno Krešimir Habijanec te gradski vijećnici Grada Križevaca Stjepan Peršin Đuro Klopotan. 

IMG_5226 IMG_5224 IMG_5227 IMG_5229 IMG_5234 IMG_5243 IMG_5235 IMG_5244 IMG_5245 IMG_5247 IMG_5248 IMG_5251 IMG_5249

Facebook Comments