Počele su pripreme za ovogodišnju berbu grožđa. Na brdu Višograd na području Grada Varaždinske Toplice u subotu je simbolično podignut klopotec.

Dugogodišnja tradicija, koja u topličkom kraju traje 13 godina, nastavljena je u vinogradu Josipa Posavca, predsjednika Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice. Upravo su oni organizirali ceremoniju i veselicu.

-Klopotec je za nas vinogradare jedan od glavnih „svetaca”. S njime započinjemo zriobu vina, završavamo naše radove i zaštitu u vinogradu. Koliko smo mogli, dosad smo napravili, a sada smo postavili klopoteca da čuva vinograde od ptica sve do berbe – rekao je Posavec.

Uz brojne vinogradare i njihove goste, na Višogradu su bili i župan Anđelko Stričak te gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Svakog putnika dobronamjernika pozivam da obiđe ovaj dio Varaždinskih Toplica, odnosno Varaždinske županije. Oko nas je prekrasna priroda i pogled koji se pruža prema Koprivničko- križevačkoj i Međimurskoj županiji. Naši vinogradari posljednjih godina ulažu doista mnogo truda i muke, ali i novaca da bi vinogradarstvo i vinarstvo u Varaždinskoj županiji digli na zavidnu razinu. To su potvrdili s 38 osvojenih medalja na prestižnom Decanteru u Londonu, a treba naglasiti da su na toj svjetskoj izložbi osvojili najviše medalja, ako uzmemo u obzir samo kontinentalni dio Hrvatske – rekao je Stričak.

klopotec1klopotec1

Udruga Sveti Martin jedna je od aktivnijih na topličkom području, napomenula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Imamo prekrasne običaje koje trebamo njegovati i do njih držati, približiti ih našim mladima jer jedino tako možemo sačuvati povijest i sve ono što smo mi nekad slušali od svojih djedova i baka. Tradicija mnogo znači i našim vinogradarima, vrijednim ljudima koji svojim vinogradima posvećuju puno ljubavi, ali i truda i znoja. Odlično promoviraju Varaždinske Toplice kao kraj bogat kvalitetnim vinima, što nas na turističkoj karti Hrvatske pozicionira kao poželjnu eno-gastro destinaciju – rekla je gradonačelnica.