U dvorani Vatroslava Lisinskog u petak je započeo veliki trodnevni Festival Hrvatske bratske zajednice „Tambure kroz generacije“ na kojem nastupa više od 900 sudionika, koji su u Hrvatsku stigli u pratnji i drugih članova zajednice, što čini više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade.

U Zagreb je doputovalo čak 36 folklornih ansambala kako bi održali ovaj jedinstveni kulturni događaj te ujedno proslavili i 130 godina postojanja HBZ-a, najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu, izvijestio je organizator.

Uzvanike i sudionike pozdravio je biskup u miru Juraj Jezerinac kazavši kako suradnja domovine i Hrvatske bratske zajednice traje desetljećima i osobito je bila plodonosna u vrijeme njezinog dugogodišnjeg glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha.

“Znamo svi da su Hrvati kad su odlazili u Ameriku i Kanadu sa sobom odnijeli najljepše što su imali – vjeru, glazbu, pjesmi i ljubav prema domovini. U vjeri moliti nalazili su snagu čuvajući tako svoj identitet”, istaknuo je j Jezerinac.

U ime domaćina i suorganizatora Festivala uzvanicima se obratio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić koji je rekao da “moto festivala „Tambure kroz generacije“, najbolje svjedoči o njegovanju kulturne baštine hrvatskoga naroda u SAD-u.

“Mnogi su mladi američki Hrvati iz raznih gradova prvi put u matičnoj zemlji svojih baka i djedova, što budi u svima nama duboke emocije. Praunuci govore engleskim jezikom, no zdušno pjevaju hrvatskim srcem, kazao je Marić.

Prvog dana Festivala nastupilo je ukupno 13 izvođača.

Dvanaestominutnim predstavljanjem društva su pokazala svoj rad i način na koji čuvaju hrvatsku baštinu. Pjesmom, glazbom i plesom izrazili su na pozornici snažnu emociju zbog dolaska u domovinu, a ovo je prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle pa se tako na zagrebačkoj pozornici okupilo pripadnika i do četiri naraštaja iste obitelji.

Drugog dana Festivala, u subotu 29. lipnja nastupi grupa održat će se u prijepodnevnom terminu te u popodnevnom terminu, na kojem se očekuje i dolazak premijera Andreja Plenkovića.

Ovakva glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovog članstva uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske. Također pokazuje i veliki uspjeh koji je Hrvatska bratska zajednica ostvarila tijekom posljednjih šezdeset i više godina u uspostavljanju kulturne suradnje s domovinom.

Glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward Pazo je kazao kako je ovaj koncert neopisivo veliki ponos svih američkih Hrvata.

“Dok gledam našu djecu kako ovdje na pozornici u Zagrebu pjevaju hrvatsku himnu prisjećamo se u isto vrijeme i svih naših predaka koji su prije šest generacija došli u SAD i Kanadu, no nisu nikada zaboravili svoje korijene”, rekao je.

Državni tajnik za Hrvate izvan RH Zvonimir Milas i izaslanik Predsjednika Vlade kazao je kako Festival dokazuje jako postojanje hrvatskog identiteta među iseljenicima u najudaljenijim dijelovima svijeta i čini Hrvate jednom obitelji gdje god da oni živjeli.

Festival se održava u organizaciji Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.