Na Veleučilištu u Križevcima održan je Dan otvorenih vrata za oko 150 maturanata iz tri križevačke srednje škole. Sve je počelo na Ratarni Veleučilišta, glavnom pokušalištu.

Prvo se maturantima obratila dekanica Veleučilišta, dr. sc. Marcela Andreata-Koren, ukratko predstavljajući ustanovu s tradicijom obrazovanja u poljoprivredi dugoj više od 163 godine u kojoj se danas provode suvremeni studijski programi.

Predstavila je program prijediplomskog studija Poljoprivreda s tri usmjerenja: Bilinogojstvo, Zootehnika i Menadžment u poljoprivredi, koje studenti biraju nakon odslušanih temelja studija tijekom prve godine studija.

Također je pojasnila osnovne karakteristike svakog pojedinog usmjerenja, uz poseban naglasak kako je studiranje temeljeno na visokom udjelu stručne prakse, vježbi i seminara, uključivanju studenata u znanstvena i stručna istraživanja koja provode nastavnici Veleučilišta, razne projekte i dr.

Naglasila je i da se znanja, vještine i kompetencije, osim na Veleučilištu, mogu stjecati i izvan Veleučilišta, u Hrvatskoj ili u inozemstvu, kroz odrađivanje stručne prakse ili studiranje. Prisutnim maturantima je također pojašnjeno da na Veleučilištu mogu studirati kao redoviti ili izvanredni  studenti.

Za kraj je rečeno da studijski program omogućuje nastavak studija na diplomskoj razini u Križevcima, ali i na drugim stručnim ili sveučilišnim studijima, javnim ili privatnim.

Nakon prezentacije u predavaonici, maturanti su podijeljeni u četiri grupe, a svaka grupa posjetila je agrokemijski laboratorij i praktikum iz Zootehnike. Održana je pokazna vježba vezana za proces valjenja pilića, a mogli su i sami ovoskopirati jaja, odnosno utvrditi jesu li oplođena ili ne.

Na kraju su pokazani poligoni za trening konja. Maturanti su posjetili i odjele za vinogradarstvo i vinarstvo/voćarstvo i laboratorij za ispitivanje kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala.

Velik broj maturanata iskazao je iznenađenje viđenim. U Danima otvorenih vrata sudjelovali su i Milan Suša, mag. ing. agr., fotografije izradio Andreas Mađerić, ing. rač., a u organizaciji događanja sudjelovali su i prodekani Veleučilišta, dr. sc. Tatjana Jelen i dr. sc. Silvije Jerčinović.

vuk (1) vuk (2) vuk (3) vuk (4) vuk (5) vuk (6)