Na umjetnom gnojivu prevarili državu za gotovo 10 milijuna kuna

3. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Crna kronika Na umjetnom gnojivu prevarili državu za gotovo 10 milijuna kuna

Nikola Ćutuk/PIXSELL


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv D. LJ. (1967.), M. B. (1962.), T. M. (1991.), D. P. B. (1985.), R. R. (1976.), B. M. (1951.), V. N. (1958.), A. H. (1973.) i K. P. (1975.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se prvo okrivljenom stavlja na teret da je, kao stvarni voditelj poslovanja četiri trgovačka društva u trgovanju umjetnim gnojivima, od 1. siječnja 2016. do 30. travnja 2018., u Zagrebu i Kutini, povezao u zajedničko djelovanje drugo i četvrto okrivljenog. te odredio njihove uloge i kao cilj djelovanja najprije nabavljanje umjetnih gnojiva bez plaćanja poreza na dodanu vrijednost za potrebe stvarnih stjecatelja, a zatim pribavljanje znatne nepripadne materijalne koristi sebi i drugima na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske neplaćanjem poreznih davanja na daljnju prodaju umjetnih gnojiva u Hrvatskoj putem navedenih društava.

U realizaciji navedenog i prema uputama I. okr., kao i narudžbama II., III. ili IX. okrivljenih.,  državljanka Slovenije je u ime dva trgovačka društava sa sjedištem u Sloveniji, u kojima je direktorica, putem trećeg slovenskog društva kupovala umjetno gnojivo od proizvođača iz Kutine kao porezno oslobođene isporuke, dok je II. okrivljeni u dogovoru s III. okrivljeni organizirao prijevoz robe izravno od proizvođača do krajnjih kupaca u Hrvatskoj.

Kupce je pronalazio I. okr., a kako bi prikrili nezakonito nabavljanje robe bez plaćanja poreznih davanja, II. i IX. okr. su međunarodne tovarne listove prodavatelja i drugu prateću dokumentaciju o prijevozu robe preuzimali od prijevoznika i dostavljali ih poštom slovenskoj državljanki koja ih je ovjeravala pečatima svojih društava.

Nadalje, prema uputama I. okr. ili posredstvom II., III i IX okr., slovenska državljanka je u ime tih društava ispostavljala račune i neistinite međunarodne tovarne listove o prodaji umjetnih gnojiva društvima pod kontrolom I. okr., čime je neistinito prikazala da je roba zaprimljena na teritoriju Slovenije, a zatim prodana i isporučena ovim društvima u Hrvatskoj.

Zatim su, u ime društava pod kontrolom I. okr. i po njegovim uputama, IV., V., VI. i VII. okr. kupcima ispostavljali račune o prodaji umjetnog gnojiva s obračunatim PDV-om, a koje račune je izrađivao III. okr., a koji je osim toga u ime tih društava podmirivao i troškove prijevoza robe kupcima.

Nakon što su kupci na bankovne račune društava pod kontrolom I. okr. na ime obračunatog PDV-a uplatili ukupno 9.657.474,28 kuna, s ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a u korist državnog proračuna, II. i III. okr., te IV., V., VI., i VII. okr. kao odgovorne osobe u svojim trgovačkim društvima su, sukladno uputama I. okr., u prijavama PDV-a za navedena društva neistinito prikazali da društva ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate nastale prodajom umjetnih gnojiva kupcima, uslijed čega u korist državnog proračuna nisu uplaćena dužna porezna davanja u ukupnom iznosu od 9.657.474,28 kuna.

Nakon toga su II., IV., V., VI., VIII. i IX. okr. sa računa ovih društava podizali dio tog novca u gotovini i predavali ga I. okr. koji je najmanje 1.500.000,00 kuna za sebe zadržao, dok je dio novca predavao IV., V., VI. i VIII. okr. i to svakome po 20.000,00 kuna mjesečno.

Preostali dio tako pribavljenog novca koristili su za potrebe daljnjeg poslovanja društava pod kontrolom I. okr., a na opisani način su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za 9.657.474,28 kuna.
USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Facebook Comments