Nakon Monte Carla, Švedske i Meksika, najbolji relijaši svijeta dolaze u Hrvatsku gdje će se od 20. do 23. travnja održati treće izdanje Croatia Rallyja.

Hrvatska je četvrta od 13 predviđenih stanica u kalendaru svjetskog WRC prvenstva, a u Zagreb se očekuje dolazak 60-tak posada.

Očekuje nas neizvjesna utrka, u vrhu poretka svjetskog prvenstva prvih pet vozača je u svega 12 bodova razlike. Vodi Francuz Sebastien Ogier (56) ispred Belgijanca Thierryja Neuvillea (53) i aktualnog svjetskog prvaka Finca Kallea Rovanpere (52). Slijede Estonac Ott Tanak (47), te Britanac Elfyn Evans (44).

“Naša priča raste i izgleda jako dobro. Prve godine smo uz Covid mjere imali oko 50.000 gledatelja, dok je prošle godine bilo više od 300.000 gledatelja. Nadam se da ćemo rasti i ove godine do možda pola milijun gledatelja,” naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Šaškin na konferenciji za novinare u Poslovnoj zgradi INA-e u Zagrebu.

“Borimo se kako bi stabilizirali proračun. Prve godine je bio Covid, lani je krenula ruska agresija na Ukrajinu. Sve to utječe na turizam i velike manifestacije koje su motiv dolaska u Hrvatsku. Nadam se mirnijoj godini, stabilnijem vremenu,” dodao je naglasivši kako u Hrvatsku ponovo dolazi veliki broj stranih novinara.

WRC Croatia Rally prošle je godine, po službenoj studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili natjecanje i čak 400 predstavnika medija koji su stigli iz inozemstva. Podaci ukazuju da se radi o jednoj od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može samo dodatno rasti.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner je naglasio kako je u svijetu čuo puno pohvala na hrvatski reli.

“Croatia Rally znači jako puno, to je kruna u auto sferi. Iza cijelog projekta je puno truda, muke i novaca, a tek sada je pravi posao da to zadržimo. Čujem jako puno pohvala u svijetu, cijela ekipa je napravila sjajan posao. Sportski nismo imali niti jednu kritku,” istaknuo je Štetner dodavši: “WRC je ostvario mnoge benefite za Hrvatsku ekonomiju i sport, a nastojimo iskoristiti veliki medijski doseg kako bismo promovirali i ostale vrijedne organizatore i sportaše u našem sustavu.

Dopredsjednik OO-a Marin Frčko je naglasio kako ovako veliko natjecanje zahtijeva veliku pripremu.

“Već smo prije organizrali Croatia Rally na nižem, europskom rangu. Međutim, željeli smo više, a to je Svjetsko prvenstvo. Prije dvije godine to smo i ostvarili. Hrvatska je ušla u šengenski prostor, uveli smo euro, sve su to stvari zbog kojih očekujemo više gledatelja nego lani. Mnogo toga će ovisiti i o vremenskim uvjetima. Danas je 20-tak stupnjeva, kada bi ovako bilo za mjesec daa, bili bi oduševljeni,” naglasio je.

Direktor natjecanja Željko Štefanić je naglasio kako će najbolji relijaši svijeta voziti kroz pet županija (Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku), te grad Zagreb, vozit će se 20 brzinskih ispita, a ceremonijalni start bit će, kao i lani ispred Zagrebačkih fontana. Ukupna dužina itinerera iznosi 1.650 km, od čega 301 km otpada na brzinske ispite, ciljna rampa će se ove godine nalaziti kod zgrade INA-e.

“U četvrtak, 20. travnja je na rasporedu “shakedown Okić”, a potom Ceremonijalni start. Petak je gotovo identičan koncept kao i prošle godine. Vozit će se Žumberak, Budinjak, Krašić, Mrežnički Novaki…Subotu smo najviše mijenjali. U ovogodišnji raspored dodana je i jedna izmjena u itinereru, umjesto brzinskog ispita Jaškovo – Mali Modruš Potok vozi se brzinac Ravna Gora – Skrad. Jedno je sigurno, hrvatski rally prolazi kroz raznolike terene i zbog toga je specifičan u svijetu,” kazao je Štefanić.

Na dosadašnja dva izdanja WRC natjecanja u Hrvatskoj odluka o pobjedniku dogodila se doslovce u posljednjim metrima, pa je publika uživala u neizvjesnim završnicama. Oba puta slavile su posade Toyote, prije dvije godine Sebastien Ogier i Julien Ingrassia, a lani Kalle Rovanpera i Jonne Halttunen.

“Svima bi bilo drago da je ovakvih događaja sve više. Znamo koliko domaćih i stranih gledatelja privlači ovaj događaj i sa zadovoljstvom možemo reći da su ljudi u WRC Croatia Rallyja uzor drugima u organizaciji ovakvih manifestacija. Ugovor o sufinanciranju je važeći ovu i iduću godinu tako da ćemo svakako iskoristiti ovaj događaj u strategiji razvoja turizma,” istaknuo je državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić.

Prije nekoliko dana zatvorene su prijave za volontere koji će sudjelovati u radu na događaju duž cijele staze. Kao i prošlih godina, interes je ogroman te se javljaju zainteresirani ljubitelji automobilističkog sporta iz cijele Europe. Posebno iznenađuju prijave iz dalekih zemalja kao što su SAD i Japan.

Dnevne ulaznice za WRC Croatia Rally moguće je nabaviti po cijeni od 10 eura, a uz to je dostupan i četverodnevni paket ulaznica po cijeni od 30 eura. Osim ulaza u sve Fan Zone uz brzinske ispite, sve ulaznice vrijede i za servisno parkiralište. Redovne ulaznice dostupne su u online prodaji putem sustava ulaznice.hr.