Na svetkovinu Preobraženja Gospodnjega vladika križevački služio je svečanu blagdansku liturgiju u Katedrali Presvete Trojice

6. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Na svetkovinu Preobraženja Gospodnjega vladika križevački služio je svečanu blagdansku liturgiju u Katedrali Presvete Trojice


Na svetkovinu Preobraženja Gosponjega, 6. kolovoza 2021., vladika križevački služio je svečanu blagdansku liturgiju u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima, uz susluženje katedralnog župnika o. Mihajla Simunovića, eparhijskog kancelara o. Vladimira Simunovića i jeromonaha o. Mladena Mikulića.

U homiliji je vladika Milan govorio o velikom kršćanskom blagdanu Preobraženja Gospodnjega.

”I nas Isus poziva na razgovor s Ocem, na molitvu u osami i tišini, kao što se i on povukao na goru Tabor da se pomoli Ocu. Svima nam je to potrebno u prilično užurbanom i opterećujućem životu kojega živimo. Kršćanin mora naći svoju goru Tabor i biti u intimi s Ocem nebeskim” rekao je vladika Milan.

preobraženje eparhija (2)

”Na gori Taboru Isus se preobrazio pred svojim najbližim učenicima kako bi oni imali uvida u njegovu slavu i pamtili to kada ga budu gledali gdje visi na drvetu križa. Cijeli događaj uspona na goru je i nama pouka da se uspinjemo prema vječnosti, prema Ocu nebeskom u življenju našega svakodnevnoga života koji nije ni lak ni jednostavan. Sve naše muke, naše patnje, molitve, žrtve, naša ljubav i dobrota prema bližnjima, naše podnošenje jedni drugih u ljubavi, poniznost, strpljivost, dobrovoljno i radosno nošenje križa, bdjenja, ispovijedi, pričesti, praštanje i milosrđe – sve su to naši koraci uspona na svetu Goru Gospodnju. I na tom usponu Bog nas uistinu čeka svojom svjetlošću. Bog nam poručuje da ispraznimo naša srca od zla i grijeha da nas ispuni svojom svjetlošću, da nas preobrazi i pobožanstveni te dovede k sebi. Zato i blagoslivljamo voće kao simbol obilja plodova, slatkoće i dobra koje nam Bog kroz život nudi u svetoj euharistiji i drugim svetim sakramentima, da nam olakša i pomogne u našem usponu na svetu Gou Njegovu” – istaknuo je vladika Milan, koji je poslije liturgije, prema običaju, blagoslovio voće.

Na liturgiji su posluživali bogoslovi križevačke eparhije.