Na zagrebačkom bazenu Svetice u subotu i nedjelju održat će se Zagreb Para Swiming Open 2024. – 5. otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske na kojem se očekuje nastup oko 120 natjecatelja iz 10 hrvatskih i pet inozemnih klubova.

Između ostalih na Sveticama će nastupiti i hrvatska paraolimpijka i brončana s europskog prvenstva u paraplivanju Paula Novina, paraolimpijaca iz Tokija Tomi Brajša, Ismail Barlov, prvi i jednini plivački paraolimpijac iz Bosne i Hercegovine i aktualni europski prvak, te Ismail Zuftić, aktualni europski rekorder u klasi S5 u disciplini 100 m leptir.

U Zagreb i ove godine dolaze članovi slovenske zlatne štafete sa Specijalne olimpijade u Berlinu 2023. te Marija Pinjuh, hrvatska osvajačica medalja sa Svjetskih igara za osobe s Down sindromom te Marija Badrov, osvajačica medalje na Europskim igrama mladih.

Plivačko natjecanje je u kalendaru Svjetske paraplivačke organizacije (WPS) i kvalifikacijsko natjecanje za Svjetsko prvenstvo u Singapuru 2025.

Na natjecanju će revijalno nastupiti i mladi natjecatelji bez invaliditeta članovi PK Natator kako bi se istaknuo značaj inkluzivnosti u sportu. Posebni gosti natjecanja biti će djeca i roditelji iz grupe Lucky Fin Project Hrvatska. U sklopu natjecanja domaćin će promovirati i Erasmus Sport projekt Sport4All koji za cilj ima educirati obitelji i stručnjake kako bi se potaknulo uključivanje djece u sport.

Organizatori natjecanja su PK Natator, Hrvatski paraplivački savez, te Hrvatski paraolimpijski odbor. Natjecanje će trajati u subotu 6. srpnja od 15:30 do 19 h, a dan kasnije od 9 do 12 h.