Danas je na Spomen području Danica polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast žrtvama logora Danica. U delegaciji Grada Koprivnice bili su gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te članovi Gradskog vijeća Grada Koprivnice Saša Cestar i Davor Milaković, priopćili su iz gradske uprave.

Vijence su položile i delegacije Srpskog narodnog vijeća, Srpskog narodnog vijeća Koprivničko-križevačke županije, Židovske općine Koprivnica i Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Okupljenima se obratila voditeljica Odsjeka za kulturu Srpskog narodnog vijeća Aneta Vladimirov.

Polaganje_vijenaca_za_zrtve_logora_Danica_06

„Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svoju memoriju, kada je u pitanju Drugi svjetski rat, obilježava na način koji je i institucionalni i lokalni istovremeno. Ovakva obilježavanja ukazuju mnogo o ovom kraju, stoga smo beskrajno zahvalni na tome“, kazala je između ostalog Vladimirov.

U ime Grada Koprivnice obratio se gradonačelnik Mišel Jakšić.

Polaganje_vijenaca_za_zrtve_logora_Danica

„Hvala svima koji iz godine u godinu čuvaju ovo sjećanje na jednu ružnu epizodu u povijesti ovih krajeva, kao i ljudi koji su donijeli potpune pogrešne odluke. Progoniti ljude na temelju njihove vjere, rase, političkog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja je samo jedan pokazatelj totalne ljudske slabosti i izgubljenosti, nečega što u sebi nosi jako puno crnila, nečega čega se trebamo prisjećati s namjerom da se takvo nešto više nikada ne ponovi i dogodi“, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Isto tako zaključio je kako poštujući pouke iz povijesti, trebamo čuvati sadašnjost da ne bismo opet danas ili sutra u nekom bunilu izgubili budućnost.

Polaganje_vijenaca_za_zrtve_logora_Danica_08

Spomen područje Danica u ovom obliku postoji od 1981. godine, a djelo je arhitekta Lenka Pleštine. Dana 15. travnja 2019. godine proglašeno je Kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Prošle godine održana je komemoracija u povodu 80 godina od uspostave sabirnog logora Danica (15.04.1941) kada su postavljene nove ploče s imenima svih logoraša, kojih je prema dostupnim informacijama bilo 4348. Također je uređena nova rasvjeta zida, okoliša i vodotornja.

Polaganje_vijenaca_za_zrtve_logora_Danica_11 Polaganje_vijenaca_za_zrtve_logora_Danica_10 Polaganje_vijenaca_za_zrtve_logora_Danica_19