Na spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Na spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta


Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, danas su na Spomen području Danica u Koprivnici položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve.

U ime Grada Koprivnice počast žrtvama odala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž uz pratnju predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjaka i gradske vijećnice Anice Desnica te u ime Židovske općine Koprivnica predsjednica dr. Sanja Švarc Janjanin.

Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25.travnja 1941. gdje je bio premlaćen i ranjen te početkom kolovoza otpremljen u Jasenovac gdje je ubijen.

Spomen_na_zrtve_Holokausta_03

Holokaust za cijelu koprivničku židovsku zajednicu tj. koprivničku kristalnu noć dogodio se 22/23.srpnja 1941.godine kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u koncentracijski logor Danicu a već sutradan vlakom u tek otvoreni logor Jasenovac potom Auschwitz, Loborgrad i ostale.

Spomen_na_zrtve_Holokausta_06

Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996.godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 1945. i oslobođenje preživjelih logoraša.

Facebook Comments